banner-image

Krkobabić: Ulaganje u skladištenje i preradu žitarica se isplati

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je danas da se izgradnjom silosa i višim fazama prerade može znatno uvećati vrednost pšenice i drugih žitarica.

Krkobabić, koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, naveo je, povodom interesovanja povratnika iz inostranstva za ulaganje u izgradnju silosa, da proizvođači pšenice mogu da sačuvaju svoj kapital ako se udruže, izgrade mini silose, a zatim pšenicu prerađuju, čime će uvećati njenu vrednost.

Umesto da pšenicu prodaju neposredno posle žetve po najnižoj ceni, poljoprivrednicima je najisplativije da je uskladište u svoje savremene silose, gde će biti razvrstana prema kvalitetu, i sačekaju decembar i januar, kada ta žitarica obično dostigne cenu veću i do 40 odsto, objasnio je ministar.

On je istakao da je to najefikasniji način za uspeh u borbi za kupca na sve probirljivijem svetskom tržištu, uz napomenu da je veća šansa za profit u preradi žitarica.

Prema njegovim rečima, jedina institucija koja može da zaštiti male proizvođače, pružajući im izvesniju budućnost, jeste zadruga.

Akademik Dragan Škorić, koji je i kopredsednik pomenutog tima, ukazao je na to da Srbija ima dobre genetičare za žita, ali da nisu iskorišćeni svi naučni potencijali u podizanju prinosa, kao i u razvijanju ekonomski jakog sistema prerade koji će, uz izvesna ulaganja, prerađivačima žitarica uvećati zaradu.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozivao je povratnike i druge zainteresovane građane da razmisle o ulaganju u skladištenje i preradu žitarica.