banner-image

Protest zrenjaninskog udruženja „Stop kafileriji“, Prekon kaže da je politički

Direktor kafilerije Prekon u Zrenjaninu Slavko Popović saopštio je sinoć, povodom protesta građana zbog neprijatnih mirisa iz tog pogona, da firma posluje po zakonu i da se poštuju svi standardi predviđeni za tu vrstu delatnosti.

Kako je prenela Beta Popović je istakao da je i pored toga, uvažavajući prijave građana, rukovodstvo Prekon DOO spremno da u saradnji i uz pomoć lokalne samouprave, nadležnih pokrajinskih organa, i ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i zaštite životne sredine, u narednom kratkom roku izmesti svoje prerađivačke pogone van gradske zone. 

„U pregovorima sa predstavnicima lokalne samouprave grada Zrenjanina, pored pomoći koju bi nam pružili za premeštaj fabrike na jednu od tri potencijalne lokacije pogodne za obavljanje ove delatnosti, razmatra se i mogućnost javno-privatnog partnerstva sa kompanijom Energo-zelena iz Inđije, naveo je Popović.

Grupa građana okupljena u udruženju „Stop kafileriji“ organizovala je sinoć u Zrenjaninu protesnu vožnju ispred kafilerije odakle se godinama unazad delovima grada širi nesnosan smrad.

Rade uprkos zabrani suda

Podsetimo, od 2010. godine Prekon DOO u vlasništvu je kompanije Matijević. U novembru 2018. Privredni sud u Zrenjaninu izrekao je trogodišnju zabranu Prekonu da prerađuje otpad životinjskog porekla ali kafilerija se oglušila o rešenje suda i nastavila da radi, uprkos neadekvatnoj tehnologiji, kako tvrde građani Zrenjanina koji su osim toga što ih guši neprijatan miris izloženi i zdravstvenim problemima.

Foto: Beta

Jedan od organizatora protesta građana Vladimir Dragić rekao je novinarima da gotovo svakog dana svom dvogodišnjem detetu mora da objašnjava zbog čega mora da uđe u kuću jer kafilerija emituje neprijatne mirise svakodnevno.

„Ako imamo sreće da vetar duva na kontra stranu može da ostane napolju, verujte, to nije samo smrad, to su glavobolje, mučnina, ne znamo koliko su to štetne materije, ali saznaćemo“ kazao je on, a prenosi Beta.

Dragić je podsetio na brojne bezuspešne akcije i pokušaje građana da reše problem.

„Nažalost, u ovoj zemlji izgleda sve mora ‘na gurku’, za ovih 15 godina bilo je peticija, dobili su sudsku zabranu, to je bilo na apelaciji, pa se slučaj vratio na sud u Zrenjaninu, i ne znam zašto inertnost gradskih čelnika, da nemaju potrebu da se uhvate u koštac sa tim problemom“ rekao je on.

Tijana Šijaković rekla je da neprijatan miris budi građane u tri sata ujutru, i da tada postoje samo dve mogućnosti – „da se zatvore prozori, a smrad ostane u kući, ili da otvorite prozore i glavu zagnjurite u jastuke“.

Popović: Prijave političke prirode

Slavko Popović naglasio je i da Prekon nije kafilerija, da se tu ne uništavaju leševi životinja, već se prerađuje životinjski otpad treće kategorije iz klanične proizvodnje (delovi životinja zaklanih u klanici kao bezopasan otpad), od kojih se dobija prerađen protein životinjskog porekla, topljena mast, međuproizvod za laboratorijske reagense, farmaceutsku industriju, kozmetičke proizvode i drugo.

„Zbog specifičnosti materijala za preradu, u skladu sa svim propisima iz ove oblasti, mi smo do sada, a imamo u planu i za ubuduće, da konstantno ulažemo i unapređujemo proizvodnju i maksimalno obezbeđujemo redukovanje eventualnih neprijatnih mirisa“, istakao je on, a prenosi Beta.

Ova grana privredne delatnosti, naveo je još Popović, je samo jedna karika u proizvodnom lancu, od proizvodnje na njivama do prerađivačko-prehrambene industrije, čijim bi prestankom rada došlo do uništenja celokupne klanične industrije u Srbiji sa 1.000 registrovanih klanica.

Ukazao je i da je globalni problem celokupne društvene zajednice to što u Srbiji, pored Prekona (za preradu kategorije 3) radi još Žibel iz Bačke Topole, dok kao kafilerija za spaljivanje leševa životinja aktivno radi samo pogon Napredak u Ćupriji i od nedavno Energo-zelena DOO u Inđiji.

„Činjenica je da su za sve klanice u Srbiji to veoma mali kapaciteti za sakupljanje, preradu i uništavanje životinjskog otpada, što se mora hitno rešavati na nivou države. Ovaj problem očekuje sve nas u vrlo bliskoj budućnosti i mnogo je veći i ozbiljniji od ‘problema’, koji se pripisuje Prekon DOO“,poručio je Popović.

Ukazao je i da smatraju da su prijave protiv Prekona političke prirode, namerno i tendenciozno agitovanje pojedinih ostrašćenih struktura u cilju sopstvene političke promocije, čije su aktivnosti mnogo veći problem za grad Zrenjanin od svih prijatnih i manje prijatnih mirisa.

Naveo je i da na području Zrenjanina ima drugih potencijalnih emitera neprijatnih mirisa kao što je slučaj kada se radi izmuljavanje Begeja, zatim mirisi koji se šire iz uljare Dijamant AD, kao i sa drugih lokacija gde se obavlja poljoprivredna delatnost uz upotrebu prirodnog stajskog đubriva.

„Zar je potrebno da se zabrani rad, da se zatvore svi proizvodni pogoni i industrije gde se obavljaju privredne delatnosti povezane sa delatnošću kojom se bavi Prekon DOO i da ostanu bez posla na hiljade zaposlenih. Na ovo su aludirali neki dosadašnji apeli ‘dobronamernih’ građana“, istakao je on.