banner-image

Za mlade malinare 300 miliona evra

Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, Vlada će za ostanak mladih na selu i  razvoj malinarstva u Srbiji  izdvojiti  300 miliona evra u narednoj deceniji. Mnogo ljudi, mnogo sela i opština živi od malinarstva pa je vlada odlučila da u razvoj ove strateške grane uloži silne pare.

Ali kada bi se šalili.

Te pare će otići za vinarije, a da li će ih dobiti mladi poljoprivrednici ili razni kompanjoni Aleksandra Vučića koji su kao i on ljubitelji vina ostaje da vidimo. Jedno je sigurno. Ulaganje u vinarije nije smislio kao prioritet ni jedan ministar poljoprivrede već neki pajtaš A. Vučića i to opet pod sloganiom – šta vi imate protiv vinarija kad su one nešto najbolje što neka poljoprivreda može da ima. Eto Francuska na primer.

Ovde se radi o prioritetima, a ne o omogućavanju Vučićevim kompanjonima da glume francuske vinare i da se igraju s 300 miliona evra.

Malinari, stočari, povrtari… Svi da pređete u vinare. Ako imate i svojih para… Treba vam svega 40 posto, a ostalo vam pokloni država. Šta je to za svakog seljaka u Srbiji. Na primer, vinarija i vinograd koštaju 100.000 evra pa i vrapci na grani znaju da naši seljaci mogu kao od šale da iskeširaju 40.000 evra. To vam je nova strategija agrara. Ko ju je kad i kako usvojio? Kad je bila na javnoj raspravi? Radi Vučić šta hoće i kako hoće.

Nova strategija pa treba i novi ministar poljoprivrede. Stiže nova vlada pa što da se malo ne promešaju karte. Ministra poljoprivrede svakako niko ništa ne pita pa neće biti problema da ga Vučić postavi.

S obzirom na razvoj situacije u našoju poljoprivredi i politici  mislim da bi najbolje bilo da novi ministar poljoprivrede bude papagaj. Nek Vučić navata u pauzi između dva predavanja na trenerskoj školi, jednog lepog i šarenog papagaja. Neka ga zatim učlani u SNS i postavi za ministra poljoprivrede.

Papagaj će ponavljati samo ono što Vučić kaže kao što su radili i oni koje je postavio ranije. Papagaj neće uraditi ništa korisno, kao što nisu uradili ni oni pre njega. Papagaj ima prednost jer neće imati neki lični interes ni na njivama ni u klanicama pa može biti siguran ministar bez repova. A s repom.

Dalje.

Da su imali bolje rešenje već bi ga našli  jer su za osam godina vlasti naprednjaci promenili četiri  ministara zaduženih za njive, štale i ine agrarne poslove i uradili nisu ništa.

Papagaj će da ponovi sve stavke iz programa naprednjaka koje se ponavljaju osam godina. Borba protiv tajkuna, ulaganje u stočarstvo, razvoj prerade, ostanak mladih na selu, pravedan otkup.

Nije valjda da papagaj neće moći da ponovi kako imao ogromnu šansu da izvozimo voće u Rusiju, Kinu i Indiju.

Samo neprijatelji Aleksandra Vučića sumnjaju da papagaj ma koje fele bio nije u stanju da kaže kako imamo izvozne dozvole za govedinu u Rusiju, Kinu,Tursku, kako možemo da izvozimo pšenicu u Egipat.

Šta je problem da papagaj tresne pesnicom o sto i kaže kako će 300 miliona evra uloženih u vinarije spasti srpsko selo i poljoprivredu. Papagaj sigurno ne pije vino pa neće niko moći da mu kaže da u vinarije ulaže da bi sebi i svojim papagajima utero silne pare u džepove.

Strategija, akcioni planovi, konkurentne prednosti, milion seljaka koji živi od poljoprivrede… koga to briga.

 

Milovan Lukić