banner-image

Srbija usvaja strategiju i ulaže 300 miliona evra u razvoj vinarstva

Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je manifestaciju „Sveti Trifun na Savskom vencu“, koji je prvi put organizovao Savez vinara i vinogradara Srbije.

Tom prilikom najavila je da će do kraja ovog meseca biti usvojena strategija za razvoj vinarstva i vinogradarstva od 2020. do 2030. godine, koja predviđa da se u narednoj deceniji u taj sektor uloži 300 miliona evra.

To je prvi put da se donosi desetogodišnja strategija koja će trasirati put za to kako da razvijamo ovaj sektor i kako da mu pružamo podršku da bi imali najkvalitetnija zananja i vina, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, ova strategija će pomoći da se Srbija i srpska vina što bolje predstave u svetu.

Vinarstvo je za Srbiju veliki potencijal koji ima rast sličan IT sektoru koji iznosi oko 26 odsto godišnje, dok izvoz vinarstva raste po stopi većoj od 20 odsto godišnje, rekla je premijerka, podsetivši na to da je izvoz vina 2018. godine bio oko 19 miliona evra, sa jakim uzlaznim trenedom, zbog čega očekuje da se on nastavi i narednih godina.

Ona je dodala da država već podržava sektor kroz podsticaje za nove zasade vinograda, kompenzaciju troškove laboratorija, subvencije za opremu i mašine, za geografsko poreklo, a podrška dolazi i iz EU fondova.

Ovo je važan sektor i za turizam, jer je vinski turizam najbrže rastući segment turizma u svetu i preko Ministarstva turizma će se uložiti više novca u njegov razvoj, najavila je Brnabić.

Predsednica Vlade je najavila da će se i na auto-putu „Miloš Veliki“ narednih meseci postaviti signalizacija za vinske rute i vinare.

Ovaj sektor nam je pokazao da za dve godine može da se etablira kao jedna od vodećih u našoj ekonomiji, koja na pozitivan način predstavlja Srbiju, podvukla je premijerka.

Somelijer i zastupnik Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta kazao je da je cilj skupa na kome se ocenjuju najbolja domaća vina, pomoć u promociji i odabiru najboljih vina iz Srbije, koja bi što bolje trebalo predstaviti svetu.

On je istakao da se velika pažnja obraća i na sadnju autohtonih sorti grožđa, dodavši da se radi na širenju vinogradarskih poseda, kako bi se maksimalno iskoristilo zemljište pogodno za gajenje vinove loze.

Savez vinara i vinogradara Srbije je prošle godine osnovalo 12 udruženja vinara Srbije i postavilo kao krovnu instituciju između Vlade Srbije i vinara.

Prvi put u Srbiji će se ocenjivanje vršiti elektronskim putem, pomoću aplikacije koja je napravljena specijalno za ovu manifestaciju i na taj način će se izbeći svaka vrsta nepravilnosti.

U hotelu „Radison Collection“ obaviće se tokom dana ocenjivanje vina koja su registrovana u slobodnoj prodaji i proizvode se u Srbiji, a podeljena su u osam kategorija – belo vino od autohtone sorte, belo vino od internacionalne sorte, roze vino od bilo koje sorte, crveno vino od autohtone sorte, crveno vino od internacionalne sorte, penušava vina (bela, roze, svih stilova), tradicionalna proizvodnja vina (organska vina, biodinamička vina, oranž i ostala vina rađena po nekoj tradicionalnoj metodi) i slatka i aromatizovana vina.

Za ocenjivanje vina prijavilo se 111 vinarija iz Srbije, tako da će biti ocenjeno 295 vina koja su grupisana u ovih osam kategorija.

Svakom vinu je dodeljena šifra i vino će se iznositi u vinskim čašama pred 32 ocenjivača.

Ocenjivači su najbolji srpski enolozi, tehnolozi, somelijeri i profesori.