banner-image

Šarić na robiji, oduzeti mu „Mitrosrem“, „Jadran“ i „Mladi borac“

Darko Šarić, oragnizator kriminalne grupe kojoj je suđeno za pranje više od 20 miliona evra, kažnjen je presudom Specijalnog suda u Beogradu na devet godina zatvora. Time se donekle raspetljala i sudbina nekoliko poljoprivrednih preduzeća koja je Šarić, pored drugih firmi i nekretnina, kupovao od 2008. do 2010. godine.

Sud je, naime, naložio oduzimanje imovine pribavljene krivičnim delom i to se, kada je o poljoprivredi reč, odnosi na privredno društvo „Mladi borac“ Sonta, “Jedinstvo“ Gajdoba i „Mitrosrem“ Sremska Mitrovica.

Podsetimo, poljoprivredno preduzeće “Sonta” je od 2009, potpisom Šarićevog advokata Radovana Šrpca na ugovor o zakupu, dopalo u ruke kriminalne grupe. Preduzeće je u oktobru 2010. godine uvedeno u postupak restruktuiranja, ali se Program restrukutiranja preduzeća usvaja tek u julu 2013. godine. U restruktuiranju firma se zadužuje sve više i pored toga što je bila zaštićena od strane države od blokade računa, ne uspeva da izmiruje preuzete finansijske obaveze. U septembru prošle godine Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na zakup celokupnu imovinu poljoprivrednog akcionarsko društvo „Mladi Borac“ u stečaju, koja obuhvata 306 hektara kao celinu, više građevinskih objekata, kao i nekoliko desetina traktora i poljoprivrednih mašina.

Objekti Mladog borca, foto: priv.rs

Poljoprivredno preduzeće “Jedinstvo” iz Gajdobre, kupljeno je po istom sistemu – preko Radovana Štrpca, takođe 2009. godine. Već tada je ova firma bila u ozbiljnim finansijskim problemima, račun je bio blokiran godinu u kontinuitetu, dok je radnicima kasnila isplata 14 plata iz perioda pre privatizacije. Kao i u slučaju “Mladog borca”, prvi kupac “Jedinstva” u procesu privatizacije bio je Mile Jerković, posredno, preko članova porodice.

Kako su pisali mediji, krajem 2014. godine “Jedinstvo” je prešlo u ruke Vujadina Jankovića, kraljevačkog biznismena i sponzora SNS.

Podsetimo, ova dva preduzeća država je 2013. godine država nameravala da da Arapima – osnovana je mešovita kompanija u kojoj je firma iz Abu Dabija “Al Dahra” imala 80 odsto kapitala, a ostatak država Srbija, a naša zemlja je sklopila međudržavni ugovor sa arapskom firmom o zajedničkim ulaganjima u poljoprivredu, što je podrazumevaalo prodaju 7.453 hektara u osam poljoprivrednih preduzeća u restrukturiranju. Međutim, ni “Sonta” ni “Jadran” nisu tada ni kasnije, na druge načine, dospeli u arapske ruke, poput nekih preduzeća iz takozvanog zelenog pula.

Najveći poljoprivredni kombinat koji je dospeo u Šarićeve ruke je “Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice. Njime je poslednjih godina, kao i drugim Šarićevim nepokretnostima, gazdovala Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde. Od kada ga je država preuzela “Mitrosrem”, koji je u trenutku oduzimanja bio pred prošašću, počeo da beleži dobit.  Pomenimo, preduzeće je procenjeno na 55 miliona evra koje u vlasništvu ima 4.000 oranica, 500 hektara u dugogodišnjem zakupu pod sistemom za navodnjavanje, te fabriku m „Korn produkt“, farmu u Velikim Radincima…

S. G.