banner-image

Zrenjaninci ne muče muku samo s vodom, već i sa vazduhom

Neformalno udruženje građana “Stop kafileriji”, već mesec i po dana organizuje proteste u Zrenjaninu zbog izuzetno neprijatnih mirisa koji dolaze iz postrojenja fabrike d.o.o. Prekon i koji zagorčavaju život Zrenjanincima i Zrenjaninkama.

Već šest subota za redom, u protestnoj vožnji, građani prolaze pored d.o.o. “Prekon”, izražavajući na taj način svoje nezadovoljstvo zbog neprijatnih mirisa, koji već više od deceniju, dolaze iz postrojenja ove fabrike. Protesti  su započeli 29. juna, spontanim gestom, kada je nekoliko stanovnika naselja u blizini fabrike ubacilo kese sa smećem iz svojih kuća u dvorište “Prekona”.

Na ovaj način, izrazili su revolt zbog problema sa neprijatnim mirisom u vazduhu, koji, kako kažu, vrlo često izaziva glavobolje, mučnine, pa čak i povraćanje. Ovaj gest bio je varnica koja je pokrenula ogromnu podršku građana, okupljenih oko neformalnog udruženja građana “Stop kafileriji”.

Od tada, svake subote u 19 sati, organizuju se protestne vožnje, koje su svaki put sve masovnije. Nezadovoljni građani, u koloni automobila, motora i bicikala, trubeći sirenama i noseći zastave sa parolama, prolaze pored “Prekona” i voze se delovima grada koji su najviše pogođeni neprijatnim mirisom.

Fabrika je podignuta sredinom osamdesetih, u okviru RO “Bek”, koja je poslovala u sastavu IPK “Servo Mihalj”. Od 2006. godine ona nosi naziv “Prekon”, a od 2010. prelazi u vlasništvo kompanije “Matijević”. Poslednjih godina, neprijatan miris se intezivirao i po jačini i po učestalosti, te su s toga građani dodatno zabrinuti za svoje zdravlje i životnu sredinu. Pitaju se šta se i na koji način prerađuje u pogonu fabrike, protiv koje se već vodi postupak za privredni prestup.

Posle mnogobrojnih pritužbi građana, pre dve godine, gradska vlast u dogovoru sa “Prekonom” obećala je implementaciju određenih tehnoloških unapređenja koja je trebalo da dovedu do redukcije neprijatnih mirisa. Međutim, neprijatni mirisi su i dalje intenzivni, a predstavnici gradske vlasti su napokon priznali da su građani s pravom revoltirani.

Ovaj protest nije usmeren protiv bilo koga, on je isključivo usmeren na ostvarivanje našeg prava na zdravu životnu sredinu i odgovarajući kvalitet života u tom smislu. U čanu 55 Zakona o zaštiti vazduha, izmeđuostalog, piše: “Operater stacionarnog izvora zagađivanja, kod koga se u procesu obavljanja delatnosti mogu emitovati gasovi neprijatnog mirisa, dužan je da primenjuje mere koje će dovesti do redukcije mirisa iako je koncentracija emitovanih materija u otpadnom gasu ispod granične vrednosti emisije.”.

U skladu sa tim, udruženje se obratilo svim nadležnim opštinskim, pokrajinskim i državnim organima, zahtevajući institucionalno rešenje našeg problema. Kao reakcija na preko 500 prijava građana, koje su upućene ovog leta, od nadležnih je stigao odgovor da su inspektori izašli na teren, izvršili merenja, te da je nivo zagađujućih materija ispod graničnih dozvoljenih vrednosti.

Međutim, prijave nisu bile usmerene na zagađujuće materije, već su se one odnosile na smrad koji su emiteri neprijatnih gasova, po zakonu, dužni da redukuju. Iako je veliko pitanje na koji način, gde i kojom dinamikom se mere zagađujuće materije, one nisu, trenutno, predmet naših prijava. Ove subote, organizovaće se sedma protestna vožnja.

“Svaki put nas je sve više. Pokrenuli smo on-line peticiju, a krećemo i sa prikupljanjem potpisa u svim delovima grada. Tako će biti do rešenja ovog problema, jer obećanjima, koja su godinama davana, više ne verujemo. Od lokalne vlasti zahtevamo da na konkretan način stane na stranu svojih građana, dajući pismenu garanciju kao i dinamiku rešavanja ovog problema”, navode iz Udruženja.

Pored brojnih građana, podršku protestima su dala udruženja privrednika i druga udruženja, kao i profesionalci iz različitih oblasti delovanja. Zajedništvo u kojem ne postoje socijalne, ideološke, nacionalne, ili bilo kakve druge razlike, glavna je karakteristika ovih protesta, usmerenih na rešavanje problema koji u 21. veku ne bi treblo da postoji.

FB grupa i fotografije na:https://www.facebook.com/groups/327293228267768

Peticija se može potpisati ovde:https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/da-zrenjanin-dise?fbclid=IwAR2AZzl-bsjOlWnNavpepYPdjcXQJC7BxyMX-SkCiftPOTLfT7iBA6T3d2M