banner-image

Srpski biznismen Petar Matijević bi da kupi Agro-Tovarnik, Hrvatska negoduje

Srpski biznismen Petar Matijević, najveći zemljoposednik u Hrvatskoj, planira da uveća poljoprivredni posed u toj zemlji. Ako mu pođe za rukom da kupi preduzeće Agro-Tovarnik d.o.o. u Tovarniku, imao bi u vlasništvu 3.350 hektara hrvatskih oranica koje se prostiru od međudržavne granice kod Šida pa sve do Vinkovaca i Osijeka.

Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa i grupacije koja ima preko 70 preduzeća i 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, poslao je menadžmentu Agro-Tovarnika ponudu za kupovinu ove firme, to jest udela koje imaju direktor i radnici ovog preduzeća. Ponudu je dala Matijevićeva firma registrovana u Hrvatskoj.

Ovaj dopis digao je veliku prašinu od Tovarnika do Zagreba i pokrenuo ne samo ekonomsko već i političko, državno pitanje: negoduju i menadžment Agro-Tovarnika i hrvatski biznismeni i Hrvatska poljoprivredna komora koja poziva premijera Andreja Plenkovića da hitno dođe u Osijek i zaustavi prodaju tovarničkog preduzeća i spreči mogućnost da srpski biznismen dođe u posed novih oranica u susednoj zemlji.

Kako je preneo Hrvatski radio – HRT, glas su digli i članovi HDZ-a zabrinuti zbog prodaje zemlje i ćutanja županijske vlasti.

-Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne štiti porodice koje su preživele domovinski rat i tu ostale, zašto se o njima prvenstveno ne vodi računa u prodaji zemljišta – poručuju iz Hrvatske poljoprivredne komore uz poziv premijeru i resornim ministrima da se uključe u ovaj slučaj.

U kontekstu najavljene kupovine Agro-Tovarnika, za koju je ponudu dala firma Petra Matijevića registrovana u Hrvatskoj, a ne neka od njegovih srpskih firmi, važno je podsetiti na to da je srpski biznis dosad uglavnom nailazio na prepreke u nameri da se proširi na hrvatsko tržište i da u tim odnosima dveju zemalja nema reciprociteta. Biznismenima poput Rodoljuba Draškovića, Miroslava Miškovića ili vlasnika Galeb grupe nije pošlo za rukom da kupe firme u Hrvatskoj. Uspeo je Miodrag Kostić (hotel Kempinski kod Umaga), kao i Petar Matijević koji je ušao u agrobiznis.  S druge strane, Hrvatska, prema dostupnim podacima, ima 200 svojih kompanija u Srbiji. U Srbiji posluju hrvatske kompanije „Idea“ , „Frikom“, „Dijamant“, „Atlantik grupa“, „Nekse grupa“, „Vindija“, „Laktalis grupa“, MINDIV, „Podravka“, „Lura“, „Magma“, „Pevec“, „Našice cement“, „M profil“ i druge.

Krenulo se od deset miliona evra

Prema našim informacijama Matijević je ukupno za Agro-Tovarnik spreman da da deset miliona evra. Svaki deoničar bi za jedan odsto udela dobio 100.000 evra. To je izuzetna ponuda za sve koji imaju udeo u preduzeću iz Tovarnika, a njih je oko 70, smatraju upućeni u ovaj slučaj.

Agro-Tovarnik je privatna firma osnovana 2000.godine. Uzgaja žitarice, uljarice i šećernu repu i ima veoma razvijenu ratarsku kooperaciju. U poslednjih nekoliko godina ulaže dosta u povrtarstvo i voćarstvo, naročito u zasade višanja.

U vlasništvu Agro-Tovarnik ima 1.300 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, a u zakupu još oko 1.900 hektara. Osim toga, u kooperaciji sa ratarima u Vukovarsko-srijemskoj županiji obrađuje 5.200 hektara.

Pogled na Bačku i Vukovarsko-srijemsku županiju, foto: Agrosmart

Kako saznaje Agrosmart, Petar Matijević u planiranoj kupovini nailazi i na druge na prepreke i ne ide sve glatko. Naime, na nivou firme Agro-Tovarnik postoji akt, odnosno društveni dogovor po kojem zaposleni, to jest vlasnici udela njima mogu da trguju samo između sebe. Ako bi ih pak prodavali nekom van preduzeća, za to bi morala postojati većina i saglasnost skupštine deoničarskog društva.

Omogućivši im samo transakciju unutar firme, menadžment je, po oceni upućenih u ovaj slučaj, radnicima Agro-Tovarnika vezao ruke. Mnogi su, prema našim informacijama, voljni da svoj deo u Agro-Tovarniku prodaju Petru Matijeviću. Njihova računica je logična i isplativa – onaj ko, na primer, ima dva odsto udela prodajom bi dobio 200.000 evra. Kako saznajemo, ima i onih koji imaju šest odsto udela pa bi oni od srpskog biznismena dobili 600.000 evra.

Međutim, dok se ne promene stvari unutar firme oni ne mogu da raspolažu svojim akcijama kako hoće. Praktično, nisu vlasnici akcija sve dok se ne ukine postojeći akt na nivou firme i ne oslobode se obaveze da udelima mogu trgovati samo međusobno. Matijević, prema našim informacijama, očekuje da se ta prepreka ukloni jer je reč o nižem aktu donesenom na nivou firme i on ne može biti jači od nacionalnog zakonodavstva.

Neprijateljska ulaganja ili dobrobit za istočnu Hrvatsku i njene žitelje 

Komentarišući namere Petra Matijevića da kupi tovarničko preduzeće direktor Agro-Tovarnika Miroslav Knežević izjavio je za HRT da u ovom momentu ne postoji spremnost vlasnika na prodaju.

Kako je kazao, reč je o ponudi kompanije iz Hrvatske (Matijevićeva firma registrovana u Hrvatskoj), „a u pozadini je tajkun iz Srbije“. To je, ocenio je, „ničim izazvan potez i neprijateljski atak na kompaniju „Agro-Tovarnik““.

Knežević je kazao da se njegovo preduzeće nije zadužilo kod Petra Matijevića pa da po tom osnovu dođe do prodaje, a podsetio je i na to da je „Agro-Tovarnik“ nedavno preuzeo firmu „Arator“ sa hiljadu hektara vlastite zemlje, što po njemu najviše zanima srpskog biznismena.

-Za dve godine Matijević bi vratio uloženo jer mi poslujemo veoma dobro. Mi to 15 godina držimo pod kontrolom, tu široku vlasničku strukturu. Isplaćujemo dividendu, ljudi su zadovoljni i niko sa strane ne može ući u vlasničku strukturu. Ne može Matijević da kupi firmu koja nije na prodaju, a mi to da napravimo, da dozvolimo takvu prodaju, bili bismo žigosani, prozivala bi nas i šira i uža zajednica – kazao je Knežević koji je način na koji je Matijević krenuo u realizaciju svoje namere okarakterisao kao „preuzimanje na bazi posleratnih preuzimanja kada se torbarilo i išlo od pojedinca do pojedinca“.

U izjavi za Agrosmart Petar Matijević naglasio je da je Hrvatska slobodna i pravno regulisana država i da nikoga u njoj ne bi smela da uznemiri dostojna ponuda za kupovinu bilo kog pravnog lica, uključujući Agro-Tovarnik.

-Sejanje straha i zagovaranje teorije zavere usmerene protiv istočne Hrvatske samo je u umovima pojedinaca koji su vođeni isključivo svojim interesima. Zašto bi neko poput gospodina Kneževića odbio ponuđenu dvostruko veću platu nego što zarađuje u postojećoj kompaniji ako nema dodatnih razloga i interesa za koje mali sudionici ne znaju. Ceo napredan svet zasnovan je na poboljšanju privrede i nema „domoljubnih emocija“ zbog kojih bi iko trebalo da odbije dobit od deset miliona evra. Ova dobit otvorila bi nove mogućnosti zapošljavanja i sprečila migracije bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku. Ovde nema neprijateljstva osim u užarenim glavama pojedinaca, kazao je Matijević.

Naveo je da su sve kompanije koje deluju pod okriljem kompanije Matijević uspešne, te da su njegova imanja u Negoslavcima i Jankovcima primer uspešnog gazdovanja. Najavio je da će u Sremskim Lazama biti izgrađena fabrika za sušenje povrća koja će zapošljavati 300 radnika.

-Jesu li to neprijateljska ulaganja koja će uzrokovati iseljavanja, upitao je Matijević.

Kupio zemlju oko osječkog aerodroma

Petar Matijević kupio je 2015. godine dve poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj, u Starim Jankovcima i Negoslavcima. Tada je došao u posed oko 1.500 hektara u Vukovarsko-sremskoj županiji i postao najveći vlasnik oranica u toj zemlji.

Prema saznanjima Agrosmarta u proteklih nekoliko godina kupio je još oko 600 hektara, od privatnih lica. Tako je u Hrvatskoj u njegovim rukama sad preko dve hiljade hektara oranica. Nedavno je od vlasnika hrvatskog porekla koji žive u Argentini pazario 150 hektara poljoprivrednog zemljišta u okolini Osijeka. Kupio je, naime, veoma kvalitetne parcele koje se nalaze oko aerodroma u naselju Klisa.

Kako saznajemo, na jednoj od tih pacela u planu je podizanje spomenika pripadnicima hrvatskih oružanih snaga koji su tu poginuli u ratu devedesetih godina. Inicijatori izgradnje spomenika tražili su od novog vlasnika, Matijevića, parcelu u zakup kako bi mogli da realizuju tu ideju, a on im je poručio da će, iz poštovanja prema svim žrtvama rata, zemljište ustupiti bez naknade.

S. Gluščević