banner-image

U prvom krugu u Pančevu zakup po hektaru 383 evra, 60 više nego lane

U prvom krugu licitacije u Pnčevu je ponuđeno 3.128 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od toga je izlicitirano 2.381 hektar, rekla je Vladislava Maksimović, članica Gradskog veća grada Pančeva za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj za zvanični sajt opštine.

Prosečna cena za ovu agrarnu godinu je 383 evra, što je za 60 evra više u odnosu na prethodnu godinu. Važno je znati da je od ukupno16.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, oko 11.700 hektara još prethodnih godina obeleženo višegodišnjim ugovorima na osnovu prava prečeg zakupa po osnovu stočarstva, infrastrukture, zamljišta bez naknade koje se daje institutima, fakultetima, poljoprivrednoj školi, Domu slepih itd.

– Za drugi krug licitacije tako ostaje oko 750 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Nakon što se potpišu ugovori sa poljoprivrednicima, oni ulaze u posed zemljišta, a mi možemo onda da oglasimo i drugi krug licitacije. Najviša izlicitarana cena je u katastarskoj opštini Pančevo 590 evra po hektaru, zatim slede Kačarevo i Dolovo sa prosečnom cenom od 530 evra, rekla je Vladislava Maksimović

Dodala je i da prihodi od licitacije su strogo namenski, sva sredstva se koriste za izgradnju atarskih puteva i rekonstrukciju. Ove godine je 8 km puteva urađeno u Omoljici i Banatskom Brestovcu. Od proleća se nastavlja s tom akcijom. Takođe će se ulagati u podizanje vetrozaštitnih pojaseva i njihovu popunu jer je bilo štete i požara. Ulagaće se i u održavanje oko 650 km kanalske mreže koja, kako je navela, funkcioniše besprekorno.