banner-image

Za zakup hektara državnih njiva u Apatinu 88.888 dinara, u Baču 81.100

Ni ove godine, sudeći po rang listama javnih nadmetanja koje objavljuje Uprava za zemljište Ministarstva poljoprivrede, državne njive u zakupu neće biti jeftine i dostupne svima. Za hektar državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu poljoprivrednici u Bačkoj plaćaju i 750 evra.

Prema podacima koji se mogu videti na sajtu Uprave za zemljište najskuplji zakup plaćen je u apatinskom mestu Sonta, gde je za arendu poljoprivrednik dao 88.888 dinara. Kako se može videti u godišnjem programu izdavanja poljoprivrednog zemljišta na području Apatina, čak je reč o njivi treće klase.

To nije jedina parcela u Sonti za koju je zakup papreno plaćen. U sonćanskim atarima državne njive išle su i po 81.300 dinara po hektaru, neke za 80.111 dinara… To možda jesu pojedinačni slučajevi ali i prosečna cena zakupa po hektaru u Apatinu je visoka – 421 evro.

Za hektar Labudnjače nuđeno bezmalo šest miliona 

U Vajskoj u opštini Bač takođe su visoke cene zakupa pojedinih njiva. Išle su čak do 86.100 dinara. Za hektar je plaćeno i 81.100 dinara, kao i 72.293 dinara… Prosečna cena državnih njiva u Baču je 205 evra. Inače, na teritoriji ove lokalne samouprave najskuplje su njive upravo u Vajskoj. Upravo ovde zabeležen je i ekstreman slučaj – na rang listi zakupaca državnih oranica našao se i poljoprivrednik koji je za hektar ponudio čak 5.811.100 dinara. Tako je navedeno na rang listi prvog kruga javnih nadmetanja za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Na drugoj parceli u Vajskoj isti poljoprivrednik za hektar je bio spreman da da 5.711.100 dinara. Međutim, ni jedna od tih vrtoglavih ponuda nije prihvaćena jer je podneta dokumentacija za drugo lice. Po onome što se može videti u godišnjem programu Bača, bezmalo šest miliona dinara ovaj poljoprivrednik bio je spreman da da za hektar parcele u Labudnjači, za njivu druge klase, čija je ukupna površina 8,2 hektara.

U Bačkom Novom Selu najskuplji zakup plaćen je 75.400 dinara.

Skupe ponude stigle su i za njive u Novoj Crnji. Za hektar je ponuđeno 76.000 dinara ali ta prijava nije bila validna jer nije dostavljen dokaz o prebivalištu najmanje tri godine u katastarskoj opštini u kojoj se nalazi parcela, te dokaz o vlasništvu najmanje pola hektara poljoprivrednog zemljišta. Međutim, u mestu Vojvoda Stepa u Novoj Crnji zakup hektara plaćen je 72.000 dinara.

I u Sremci su arendu za ovu godinu skupo plaćali. U Sremskoj Mitrovici, u mestu Šuljam ponude su isle do 71.530 dinara, u Velikim Radincima do 72.530, a u Martincima 83.100 dinara.

Pomenimo, prosečna cena zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji je 183,6 evra po hektaru. Međutim, u gotovo svim lokalnim samoupravama prosečne cene su više. U Staroj Pazovi prosek je 507 evra, u Temerinu 490, u Srbobranu 241, u Kuli 229… Novi Bečej je jedna od malobrojnih vojvođanskih opština u kojoj zakup poljoprivrednog zemljišta košta manje od republičkog proseka – 100 evra.

Zakazana nadmetanja u Vrbasu, Somboru… 

U Somboru je, 11.02.2021. godine, raspisan oglas za drugi krug javnog nadmetanja za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Postupak javnog nadmetanja sprovodi se elektronskim putem, kroz veb aplikaciju Digitalno javno nadmetanje. Pravo učešća imaju sva zainteresovana fizička i pravna lica, a jedini uslov je da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu najmanje tri godine.

Na području grada Sombora u zakup se nudi ukupno 3.982,96 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a od toga na period od 15 godina 2.015,80 hektara.

Do 24. februara u 14.30 časova rok je za slanje ponuda za zakup njiva u drugom krugu u Staroj Pazovi. Rok za prijavu za prvi krug nadmetanja u Vrbasu je 18. februar u 15 časova. Dokumentacija – grafički pregled katastarskih parcela po katastarskim opštinama
i spisak parcela po formiranim javnim nadmetanjima (kompleksima), koja su predmet izdavanja u zakup i na korišćenje, može se videti u zgradi opštine Vrbas, u kancelariji br br. 14 svakog radnog dana od 08:00 do 14:00 časova , kao i na veb prezentaciji Uprave za poljoprivredno zemljište.

S. G.