banner-image

Agrosmart podkast: Naša a svetska IT rešenja za pčelarstvo, finansije u poljoprivredi

Kako će izgledati prva digitalna mapa pčelinjaka i pčelinje ispaše u ovom delu Evrope, kakve će to benefite doneti pčelarima u Srbiji, saznaćete slušajući najnoviji Agrosmart podkast: https://agrosmart.sounder.fm/episode/006

O projektu “Poboljšanje stanja pčelara u opštini Bač”, koji je podržala Trag fondacija, a koji za cilj prvenstveno ima edukaciju poljoprivrednih proizvođača o principima organske proizvodnje s obzirom na prekomernu upotrebu raznih hemijskih preparata u primarnoj biljnoj proizvodnji, za podkast Agrosmarta govori Jozef Gašparovski iz Pčelinje klinike. Ta organizacija nosilac je ovog značajnog projekta.

„Digitalna mapa će doprineti prvo znanju gde se nalaze pčelinjaci i koliko ima pčelinjaka. Ona će biti formirana na bazi Gugl mape – koristiće se i koordinatama biće označene lokacije svakog pčelinjaka pčelarskog udruženja koje se nalaze u opštini Bač. Izradom ove mape dajemo inicijativu i opštini Bač za izmenu pravilnika o sitnim životinjama, gde spadaju i pčele. Da se u tom pravilniku odredi na kojoj razdaljini može biti jedan pčelinjak od drugog“, objašnjava Gašparovski i dodaje da je to važno jer mogu da se prenesu različite bolesti pčela.

U Srbiji postoji i u svetu jedinstvena digitalna platforma za optimizaciju investicionih ulaganja u oblasti poljoprivredne proizvodnje sa ocenom finansijske efikasnosti. Reč je o ABS digitalnoj platformi koja, između ostalog, omogućava ulazak u proizvodnju bez rizika.

Namenjena je svim poljoprivrednim proizvođačima i investitorima u poljoprivrednu proizvodnju, kao i svima onima koji se po prvi put opredeljuju za ovu vrstu privredne delatnosti. Marotić Aleksandar jedan od kreatora ove platforme ukratko objašnjava njenu svrhu:

“Agro budžet sistem digitalna platforma po prvi put na tržištu omogućava našim poljoprivrednim proizvođačima da pre otpočinjanja bilo kakve aktivnosti u smislu investicionog ulaganja i izlaganja bilo kakvom trošku sa velikom preciznošću i pouzdanošću mogu da predvide proizvodni ciklus, pre svega sa aspekta finansijske efikasnosti i održivosti njihove proizvodnje“.

Na primer, za dva hektara merkantilne pšenice niko neće podizati dronove, programirati pametne mašine. Koja je najsvrishodnija opcija da proizvođač primeni tehnologiju za površinu od dva hektara – to platforma govori našem proizvođaču. Kako da uradi i na koji način da bude održiva proizvodnja, isplativa proizvodnja sa velikom predvidljivosšću njegovog finansijskog rezultata na kraju, kaže Marotić.

U delu Agrosmart podkasta posvećenom menadžmentu zadruga Milan Savković, savetodavac i tehnolog voćarske zadruge Borovnica, objašnjava da je prednost višestruka: od dobijanja saveta, preko dobijanja kvalitetnih sadnica i repromaterijala do boljeg plasmana proizvoda.

„Prednost je velika, i u smislu olakšanog plasmana proizvoda, postizanja bolje cene, implementacije raznih novih tehnologija koje se primenjuju na zapadu i tako dalje. Proizvođači mogu lakše da dođu do neophodnog repromaterijala koji im je potreban za proizvodnju. Takođe kod nas mogu da nabave i zdrav sadni materijal koji je osnov svake uspešne proizvodnje u gajenju, odnosno podizanju zasada borovnica“.

Podkast možete slušati ovde:

i ovde:
https://podcast.rs/orgnizacija-i-udruzivanje/

Pripremila ga je Fabrika kreativnosti.