banner-image

FAO finansira projekat za očuvanje i razvoj buša goveda u Srbiji

Organizacija FAO finansiraće projekat važan za očuvanje autohtone rase buša goveda i razvoj ruralnih sredina u Srbiji u kojima se ova rasa gaji. Reč je o projektu „Uspostavljanje osnove za očuvanje i razvoj buša goveda na Staroj planini“, koji će biti predstavljen 24. i 25. maja na uvodnoj radionici. Učesnici će biti predstavnici FAO, Ministarstva poljoprivrede, uzgajivači buša i domaći eksperti.

Foto: Wikipedia

Buša govedima preti izumiranje zbog malobrojne populacije, niskih proizvodnih vrednosti i male teritorijalne zastupljenosti. Ova goveda uglavnom se drže u zabačenim predelima Srbije koji nisu pogodni za druge poljoprivredne aktivnosti, stoga je rasa od vitalnog značaja kao izvor hrane, ali i za održivi ruralni razvoj, ocenjuju FAO, te nacionalni koordinatori projekta dr Ivana Bakić Žugić i Boris Berisavljević i drugi naši stručnjaci uključeni u projekat.

Trenutno se u Srbiji sprovodi program genetske konzervacije rase buša, međutim nedostaje nekoliko osnovnih komponenti. Genotipska i fenotipska karakterizacija još uvek nisu primenjene, što je od suštinskog značaja za razvoj rase, ukazuje struka.

Izabrana rasa ima vrlo nizak proizvodni kapacitet, stoga je veoma važno usredsrediti se na održivi razvoj proizvodnih performansi rase. Ovo je presudno za stvaranje održivog i tržišno orijentisanog pristupa konzervaciji, koji razvija samoodrživi proces očuvanja, a ne oslanjanje na državne subvencije.

Projekat će se fokusirati na prikupljanje i pregled osnovnih podataka o veličini populacije, proizvodnim pokazateljima, proizvodnom okruženju, genotipskim i fenotipskim podacima, zajedno sa sprovođenjem konsultacija sa relevantnim uzgajivačima i poljoprivrednicima. Razvijaće i primenjivati određeno podizanje svesti i komunikacionih aktivnosti, koje bi mogle da informišu srpske kupce i farmere o prednostima rase i njenih proizvoda. Projektne aktivnosti će se izvoditi na području masiva Stare planine.

U radionici 24. i 25. maja, pored predstavnika FAO, učestvovaće nacionalna kontakt osoba za Protokol iz Nagoje Dušan Ognjanović, dr Srđan Stojanović iz Ministarstva poljoprivrede, dr Jelena Aleksić iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Projekat će predstaviti nacionalni koordinator Boris Berisavljević, o matičnoj evidenciji goveda u Srbiji govoriće Nedeljko Pipović iz PSSS Knjaževac, a na ekonomsku opravdanost gajenja buše na Staroj planini i zdravstveno stanje populacije osvrnuće se odgajivači Goran Jovanović i Sergej Ivanov.

Zainteresovani mogu pristupiti radionici preko linka: https://us02web.zoom.us/j/82170888026

Agendu za oba dana možete pogledati ovde: Аgenda SRB 24-25.05.2021

S. G.