banner-image

Kompjuterski napad na najvećeg prerađivača mesa poremetio svetsku proizvodnju

Kompjuterski napad na elektronski sistem najveće svetske kompanije za preradu mesa poremetio je proizvodnju širom sveta samo nekoliko nedelja pošto je sličan incident zatvorio jedan važan američki cevovod za motorno gorivo.

Kompanija „JBS SA“ iz Brazila obavestila je SAD da je zahtev za plaćanje otkupa da bi ponovo imala kontrolu nad svojim sada blokiranim elektronskim sistemom, dobila od kriminalne organizacije koja je verovatno u Rusiji – potvrdila je u utorak glavna zamenica sekretara za štampu Bele kuće Karine Jean-Pierre. Ona je rekla da su Bela kuća i Ministarstvo poljoprivrede već nekoliko puta bili u kontaktu s tom kompanijom ove nedelje.

JBS je u SAD drugi po veličini proizvođač govedine, svinjetine i piletine. Ako bi ta ogromna firma sasvim prestala da radi makar jedan dan, SAD bi izgubile skoro četvrtinu svojih kapaciteta za preradu govedine – 20.000 goveda.

Kompanija JBS je objavila da su sajber napadom pogođeni njeni serveri koji podržavaju njen rad u Severnoj Americi i Australiji. Kompanija je saopštila da je obavestila vlasti i angažovala nezavisne stručnjake da problem reše što je pre moguće. Zasad radi oslanjajući se na rezervne servere.

Nije isključeno da bi sadašnji poremećaj mogao dodatno podići cene mesa koje ionako rastu u SAD zbog pandemije, lošeg vremena i loše paše. Američko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da očekuje da će se cene govedine popeti za jedan do dva odsto, živine za jedan ipo procenat, a svinjskog mesa između dva i tri.

Firma JBS nije rekla koji su od njena 84 američka objekta bili zatvoreni u ponedeljak i utorak zbog kompjuterskog napada, a izmene rada ima i u njenim pogonima u Kanadi.

U Australiji, hiljade radnika fabrike mesa drugi dan u utorak nisu imale posla, a jedan ministar je rekao da bi moglo proći nekoliko dana pre no što se proizvodnja nastavi. JBS je u Australiji najveća kompanija za preradu mesa, sa 47 fabrika širom te zemlje.

Predstavnica za štampu Bele kuće je rekla da SAD „direktno komuniciraju s ruskom vladom u vezi s tim pitanjem, uz poruku da odgovorne države ne kriju kriminalce ucenjivače“.

FBI istražuje taj incident, a Agencija za kibernetičku bezbednost i infrastrukturu nudi tehničku podrška JBS-u.

Pored toga, Ministarstvo poljoprivrede SAD razgovara s nekoliko glavnih domaćih prerađivača mesa da bi ih upozorilo na situaciju, a Bela kuća procenjuje potencijalni uticaj na snabdevanje čitavog tržišta.

JBS ima više od 150.000 zaposlenih širom sveta.

Stručnjak za takve ucenjivačke napade na kompjuterske sisteme uz zahtev za plaćanje otkupa, Bret Kalou, analitičar u firmi „Emsisoft“, rekao je da su kompanije poput JBS idealne mete sajber-kriminalaca.

„Takve kompanije imaju presudnu ulogu u lancu snabdevanja hranom i napadači verovatno veruju da to povećava šanse da će brzo dbiti novac od ucene“, rekao je Kalou.

Prošlog meseca, grupa hakera je gotovo nedelju dana zaustavila rad „Kolonijalnog cevovoda“ – najvećeg američkog cevovoda za motorno gorivo. Zatvaranje je izazvalo dugačke redove i paničnu kupovinu na benzinskim pumpama širom jugoistoka SAD. Kompanija „Colonial Pipeline“ je potvrdila da je napadačima – hakerima, platila 4,4 miliona dolara da joj oslobode komjuterski sistem koji su bili blokirali.

Džejson Krabtri, suosnivač kompanije „QOMPLEX“ za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje iz Virdžinije, rekao je da kompanije moraju bolje da se brane od takvih napada, a „mnoge firme nisu u stanju da brže od napadača nađu i popravi razne slabosti svojih sistema“.

Krabtri je rekao da i država ima važnu ulogu u tome, za šta je „dobar početak“ nedavni izvršni nalog predsednika Dozefa Bajdena o sajber-bezbednosti, koji zahteva od svih saveznih službi SAD da koriste osnovne bar mere bezbednosti svojih kompjuterskih sistema.

Izvor: Beta