banner-image

Sedam srpskih proizvođača hrane dobija dozvole za izvoz u Rusiju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će sledeće nedelje sedam srpskih proizvođača voća, mesa, mleka i stočne hrane dobiti dozvole za izvoz na rusko tržište.

Nedimović je, nakon sastanka sa ruskim ministrom poljoprivrede Dmitrijem Patruševim, objasnio da je reč o voćarskim kompanijama PDM, Farm fruit i Rambo, proizvođaču stočne hrane Sano, Perutnini Ptuj, Sremskoj mlekari i mlekari Belanova.

Sporazum između Srbije i Evroazijske unije stupa na snagu 10. jula i tu imamo proširenu listu proizvoda u odnosu na prethodni sporazum i mogućnost bescarinskog izvoza u neograničenim količinama ovčijeg i kozjeg sira i voćne rakije. To su novi proizvodi i mogućnost da se trgovinska razmena poboljša, rekao je on.

Potpredsednik Vlade je dodao da je impresioniran tehnološkim napretkom ruske prehrambene industrije koji je video na Agroforumu u hotelu Hajat.

Njihove kompanije su dobrodošle ukoliko žele da investiraju u Srbiji. Daćemo im kompletnu podršku za ovakve investicije, jer je razvoj trgovine zajednički interes, naglasio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, nema gotovo nikakvih otvorenih pitanja u poljoprivredi između Rusije i Srbije i zloupotrebe prilikom izvoza robe iz EU preko Srbije iz prošlosti su zajednički savladane.

Nedimović je predočio da je u poslednjih deset godina razmena s Rusijom povećana pet puta i prošle godine je dostigla 480 miliona dolara, s tim da Srbija ima suficit veći od 250 miliona dolara.

Mi smo otvoreni za dalje razvijanje trgovinskih odnosa, jer obe strane moraju biti zadovoljne, zaključio je ministar.

Istovremeno, on je najavio da će naša zemlja od maja 2022. biti integrisana u ruski informacioni sistem koji prati isporuke voća i povrća u tu zemlju, što će nam omogućiti da u svakom trenutku znamo šta se dešava s pošiljkom i da mogućnost eventualnih zloupotreba svedemo na minimum.

Potpredsednik Vlade je preneo da je postignut dogovor o tome da dvadesetak srpskih proizvođača voća uskoro usaglasi dogovor sa ruskim partnerima o sklapanju višegodišnjih ugovora o isporuci robe, kojim će biti rešen i problem transporta preko trećih zemalja koji sada usporava izvoz.

Patrušev je istakao da je Srbija važan strateški partner za Rusiju i da dve zemlje aktivno sarađuju u širokom krugu pitanja, uključujući poljoprivredu u kojoj imaju trajan rast robne razmene, koja je prošle godine premašila 500 miliona dolara.

On je dodao da će novi impuls toj saradnji biti početak primene sporazuma Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

Obostrani interes razvoja saradnje potvrđuje agroekonomska izložba održana u Beogradu. Uveren sam u to da će to pomoći proširenju naše saradnje u oblasti poljoprivrede i da će robna razmena, koja je već velika, nastaviti da raste, naveo je Patrušev.