banner-image

Srbija na Svetskoj izložbi u Dubaiju: Nastup na 2.000 kvadratnih metara

U toku je prijavljivanje privrednika za tematske nedelje „Svemir“ i „Klima i biodiverzitet“, koje će biti održane u oktobru na Svetskoj izložbi Expo2020 Dubai.

Srbija će prvi put ove godine imati biznis delegaciju koja će se predstaviti na tematskoj nedelji “Svemir”, jer imamo šta da ponudimo u više sfera naprednih tehnologija“, kaže šef Kancelarije PKS u Dubaiju Marko Selaković.

Srbija će imati devet biznis delegacija po tematskim nedeljama i očekujemo dobar nastup Srbije, nove poslovne kontakte za naše privrednike. „Obezbeđen je besplatan avio prevoz Beograd-Dubai-Beograd, korišćenje poslovnog centra Srbije, a ako privrednici žele da osnuju firmu mogu da urade u Dubaiju po povlašćenim uslovima“, rekao je Selaković. Privrednici se prijavljuju za izložbu preko PKS, uz podršku i saradnju sa Komesarijatom Srbije za Ekspo i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Paviljon Srbije na predstojećoj Svetskoj izložbi „Dubai 2020“ prostiraće se na 2.000 kvadratnih metara, na tri nivoa, okupiće nekoliko stotina naših privrednika, inženjera, IT stručnjaka koji će od oktobra do marta pred 25 miliona ljudi predstaviti svoje proizvode, usluge, izume i ideje.

„Privredna komora Srbije učinila je mnogo da se na svetskoj izložbi srpski privrednici pojave, da ostvare dodatne kontakte i predstave Srbiju kao modernu zemlju, atraktivnu za nove investicije, razvoj trgovine i turizma“, rekla je ministarka Tatjana Matić, otvarajući prezentacioni centar.

U prezentacionom centru Paviljona Srbije u Tržnom centru „Galerija“ u Beogradu, od danas svi posetioci moći će da prošetaju srpskim paviljonom uz pomoć savremenih VR naočara, a od 1. oktobra, kada izložba počne, i da u realnom vremenu prate dešavanja baš kao da se nalaze u Dubaiju. Prezentacioni centar biće otvoren svakog dana od 10 do 22 časa.

Matić je najavila da će Srbija na svetskoj izložbi imati bogat program, mnogobrojne manifestacije, a srpski paviljon nakon izložbe biće tranformisan u hab.

Paviljon Srbije je osmišljen kao vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske građevine, a povezuje zaostavštinu 7.000 godina stare vinčanske kulture sa savremenom Srbijom.

Posetioci će na izložbi u Duabiju pored Vinčanske kulture, moći da se upoznaju i sa srpskim velikanima poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića. Istovremeno, milioni posetilaca iz celog sveta moći će da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude.

Viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za „Expo 2020 – Dubai“ Ana Ilić istakla je da će naša zemlja ove godine imati najozbiljniji nastup do sada. „Kako nosimo izuzetno veliko nasleđe koje nam je ostavio Nikola Tesla koji je upravo na Ekspou predstavio svoju naizmeničnu struju, tako imamo veliku odgovornost i zadatak da napravimo predstavljanje savremene, moderne, kreativne i inovativne Srbije“, rekla je Ilić.

Čitav paviljon imaće slogan „Srbija stvara ideje, inspirisani prošlošću oblikujemo budućnost“, a predstavljanje Srbije počeće od vinčanskog doba, 7.000 godina pre nove ere, pa sve do savremenog doba i vizije za budućnost. „Vinčanska kultura bila je za neoliltski period ono što je Dubai za savremeno doba. Izuzetno inovativna i napredna kultura, kultura prvih gradova, prve trgovine, prve organizovane poljoprivrede, prve obrade metala“, navela je Ilić.

Svetska izložba „Expo 2020 Dubai“ biće održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, pod temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“.