banner-image

Uskoro konkurs Svetske banke za stočare

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tokom septembra, raspisaće Drugi Javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2021. godini – SKAP projekat.

Predmet Javnog poziva biće investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti stočarske proizvodnje, prenosi OK Radio.

Direktni korisnici „Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ su fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća.

Među ciljanim korisnicima fokus je na ranjive grupe u poljoprivrednom sektoru u Srbiji: žene, mladi poljoprivredni proizvođači u ugroženim područjima (nerazvijene/siromašne opštine).

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost zainteresovanima da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije, 40 % kreditno finansiraju iz kredita sa poslovnim bankama uz svega 10% sopstvenog učešća, za realizaciju projekata kojim će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju gazdinstava i učestvovati u razvoju konkurentnosti poljoprivrede u Republici Srbiji.

„Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke i uvodi novi model finansiranja kako bi se osnažili mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost.

U 2021. godini opredeljeno je 20 miliona evra za realizaciju ovog projekta.