banner-image

Otvoreni dan o upravljanju viškovima hrane na Čeneju 19. aprila

U utorak, 19. aprila, na gazdinstvu porodice Letić na Čeneju biće održan Otvoreni dan koji organizuje organizacija Foodscale Hub.

Tema ovog događaja biće odgovorno upravljanje viškovima hrane, a poseban naglasak biće na viškovima koji nastaju u proizvodnji i preradi organske hrane.

Očekuje se oko dvadeset učesnika, kako proizvođača, tako i udruženja koje pomažu ugrožene grupe građana. Otvoreni dan počinje u 11 časova, a gazdinstvo porodice Letić nalazi se u Ratarskoj ulici bb na Čeneju. Uvodnu reč daće Maja Žikić ispred organizacije Foodscale Hub te proizvođač Dejan Letić. Nakon obilaska gazdinstva sledi otvorena diskusija o tome zašto se baca toliko hrane i kako se problem može rešiti.

Gazdinstvo Letić iz Čeneja kod Novog Sada bavi se sertifikovanom organskom proizvodnjom od 2011. godine. Na oko tri jutra oranica pod otvorenim nebom gaje žitarice, a poseduju i plastenike koji su na površini 3.000 metara kvadratnih, sa smenom od tri biljne kulture u toku godine.

FoodSHare platforma omogućava distribuciju viškova hrane humanitarnim organizacijama i društvenim zajednicama na transparentan i pristupačan način. Aplikaciju je razvila organizacija „Foodscale Hub” sa idejom da poveže sve relevantne aktere iz domena donacija hrane i implementira kao besplatno rešenje za sve korisnike.

„FoodSHare” broji preko 80 registrovanih kompanija u Srbiji, a razvijena je u okviru međunarodnog projekta „Ploutos”. Ovaj projekat za krajnji cilj ima da unapredi različite procese koji se odvijaju u poljoprivredno-prehrambenom lancu, a jedan od problema tiče se odgovornog upravljanja viškovima hrane. Od marta 2021. kada je platforma počela sa radom, realizovane su donacije preko 70.000 kg hrane, kojima je potpomognut rad preko 40 humanitarnih organizacija.

S. K.