banner-image

7 razloga zašto OPADAJU CVETOVI PARADAJZA i šta raditi

Opadanje cvetova je jedan od tipičnih problema koji prate uzgoj paradajza a koji može biti veoma frustrirajući za svakog povrtara. Procvetala biljka koja izgleda zdravo, najednom počinje da gubi cvetove, umesto da počne da se razvija plod. Postoji više uzročnika ove pojave, ali među najčešćim su preterano visoke ili niske temperature.

cvet paradajza
Foto: Pixabay

Uzroci opadanja cvetova paradajza

Većinu problema koji se tiču opadanja cvetova je teško kontrolisati, budući da su vezani za temperaturu vazduha i za stres koji biljka pretrpi a neki od njih su:

  1. temperature koje su previsoke ili preniske,
  2. izostanak oprašivanja,
  3. previše ili premalo azota u zemljištu,
  4. vlažnost vazduha koja je previsoka ili preniska,
  5. nedostatak vode,
  6. stres izazavan napadom insekata ili bolešću,
  7. preterani potencijal plodnosti.

Ipak, najčešći uzrok za opadanje cvetova paradajza, kao što je već napomenuto, jeste temperatura. Biljka paradajza zasigurno će pretrpeti stres ukoliko su maksimalne dnevne temperature iznad 29 stepeni ili da se noćne temperature ne spuštaju ispod 21 stepen, kao i u uslovima gde su minimalne noćne temperature ispod 12 stepeni.

Stoga, idealan temperaturni opseg za pravilan rast i razvoj paradajza je raspon između 21 i 29 stepeni tokom dana. Iako biljka može podneti ekstremne temperature tokom kraćeg vremenskog perioda, veći broj dana sa temperaturama izvan idealnog opsega nateraće biljku da odbaci predviđene plodove i da se koncentriše na preživljavanje.

Neka istraživanja pokazala su da izloženost paradajza dnevnim temperaturama od preko 37 stepeni na svega 4 sata u kontinuitetu, dovode do opadanja cvetova, navodi The Spruce.

Preduslovi za dobar rast paradajza

Pre svega, treba reći da nikakva intervencija od strane uzgajivača ne može garantovati da će broj plodova koji je pojedinačna bijka predodredila za rast, zaista i roditi. Faktori poput temperature i vlažnosti vazduha na otvorenom su izvan domašaja ljudske ruke, koji se jedino mogu kontrolisati u savremenim plastenicima. U slučaju uzgoja na otvorenom preostaje jedino da se bude strpljiv i da se sačeka da se vremeske prilike same koriguju.

Sa druge strane, ukoliko su vremenski uslovi povoljni i drugi uzgajivači u okolini nemaju problema sa opadanjem cvetova, uzrok treba tražiti na drugoj strani. Ipak, povrtar može da napravi preduslove za dobar rast paradajza.

Uzgoj sorti koje su prilagođene određenim klimatskim uslovima

Uzgajivači u hladnijim podnebljima ne bi trebalo da žure sa rasađivanjem paradajza u proleće. Potrebno je sačekati da prosek noćnih temperatura poćne da premašuje 12 stepeni više dana zaredom ili kao opcija ostaje noćno prekrivanje biljaka folijom. Odabir ranih sorti koje dobro podnose hladnije vremenske uslove poboljšaće šanse za uspešan uzgoj kao i odabir sorti otpornih na visoke temperature u uslovima gajenja paradajza u toplijem podneblju. Treba imati na umu da su visoke noćne temperature čak pogubnije za biljku od visokih dnevnih temperatura, jer u takvim uslovima biljka ni noću ne može da predahne.

Osigurati oprašivanje

Iako se ove biljke same oprašuju, u tom procesu ipak im je potrebna izvesna asistencija. Bilo da su to insekti, vetar ili ruke samog baštovana, neka sila je potrebna kako bi se polen preneo od prašnika do tučka biljke. Tokom ekstremnih vremenskih prilika, najčešće na otvorenom uopšte nema insekata, te i proces oprašivanja zbog toga trpi. Način da se osigura stalno prisustvo pčela i drugih oprašivača u povrtnjaku je da se u njemu posadi cveće bogato nektarom.

Umereno đubrenje

Paradajz nije potrebno prečesto prihranjivati. Ako je zemljište zdravo sa dovoljno organske materije u sebi, đubrenje je potrebno samo prilikom sadnje i kasnije u fazi formiranja plodova. Preterane količine azota u zemljištu navode biljku na razvoj lisne mase nauštrp plodova.

Briga oko odgovarajuće vlažnosti

Idealan opseg vlažnosti vazduha je između 40% i 70%. Ako je vlažnost ili preniska ili previsoka, to direktno utiče na otpuštanje polena, kao i na sposobnost polena da se zalepi za tučak biljke. U tom slučaju oprašivanje izostaje. Ako je vlažnost preniska, preporučljivo je nakvasiti lišće vodom tokom dana kako bi se biljka rashladila a vlažnost povećala. Međutim, ako nemate merač vlage vazduha, nemojte ovo raditi, jer možete izazvati gljivična obolenja. Takođe, ova mera ne važi u slučaju da već postoje primetna gljivična oboljenja lisne mase.

Obilno zalivanje jednom nedeljno tokom sušnih perioda

Paradajz je biljka sa izrazito dubokim korenom koji seže i do 1,5 metra ispod zemlje. Nedovoljno zalivanje može izazvati stres i oslabiti biljku.

Održavati biljku zdravom

Najbolji savet je da se poštuju dobre prakse nege primerene određenoj sorti paradajza, kao i da se eventualne bolesti tretiraju odmah čim se pojave. Takođe, možete da primenite udruženu sadnju i saditi uz paradajz biljke koje će mu pomoći da da bolje raste i bude snažniji.

Problem visokog potencijala biljke

Ovo je važno znati, jer će vas osloboditi stresa. U slučaju kada je biljka izbacila veliki broj cvetova, svi oni međusobno se bore i takmiče za ograničene izvore hrane koje im biljka isporučuje, u nastojanju da oforme plod. U toj borbi samo najjači među njima uspevaju da prežive, dok ostali otpadnu tako što ih biljka odbaci, slično kao što to čine voćke prilikom fenomena poznatog kao „junsko opadanje plodova“. Ipak, nakon što prvi plodovi budu ubrani, problem sa prirodnom kompeticijom će se polako stišati.

Izvori: