banner-image

Španija na Sajmu poljoprivrede: Vrhunske tehnologije na raspolaganju srpskom agraru

Španija nam je poznata kao zemlja koja je mudrom poljoprivrednom politikom i razvojem napredne tehnologije prevazišla nepovoljne geografsko-klimatske faktore i postala jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika voća i povrća.

Sve izraženije klimatske promene u kombinaciji sa sve komplikovanijim i zahtevnijim međunarodnim tržištem, ne prestaju da postavljaju nove zahteve pred španske poljoprivrednike, što mnoge od njih podstiče da kontinuirano ulažu u sve naprednije tehnologije kako bi ostali konkurentni

Španija je danas ne samo vodeći proizvođač povrća i svinjskog mesa u EU, najveći svetski proizvođač maslinovog ulja i drugi proizvođač vina u svetu, već i jedna od zemalja EU sa tehnološki najnaprednijim poljoprivredno-prehrambenim sektorom. Tehnološke inovacije su rezultat razgranate mreže i bliske saradnje državnih institucija, istraživačkih instituta, privatnih kompanija i korisnika koji sarađuju sa jednim ciljem: da špansku proizvodnju učine što konkurentnijom i efikasnijom.

Pod plastenicima 73.000 hektara, Španci drugi u svetu

Kada je reč o plasteničkoj proizvodnji, Španija je druga zemlja u svetu po površini pokrivenoj plastenicima, konkretno – više od 73.000 ha za uzgoj voća i povrća. Ovako razvijena plastenička proizvodnja voća i povrća je omogućila Španiji da ove proizvode proizvodi i plasira na svetskom tržištu tokom cele godine. Posebno se ističe region Almerija, sa više od 30.000 hektara plastenika, koji je postao „bašta Evrope“, vodeći region u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i sa proizvodnjom voća i povrća koja predstavlja praktično polovinu ukupne proizvodnje u Andaluziji.

Region Almerija sa više od 30.000 hektara plastenika postao „bašta Evrope“

Pored toga, staklenike na jugu Španije karakteriše održivost i čuvanje životne sredine, posebno kod solarnih staklenika. S jedne strane, u ovim plastenicima primenjuje se biološka kontrola kako bi se štetočine koje ugrožavaju useve zadržale na niskom nivou, čime se minimizira upotreba hemijskih pesticida. S druge strane, većina plastičnih materijala sa ovih plastenika se reciklira i ponovo koristi.

Neka od najnaprednijih plastenickih resenja ponudile su upravo dve firme koje ce nam se predstaviti na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu:

NOVAGRIC je jedan od lidera u realizaciji sveobuhvatnih projekata za intenzivnu poljoprivredu (plastenici, navodnjavanje, klimatizacija i tehnologija vode). NOVAGRIC je jedna od kompanija koja inovacije smatra kljucnim za razvoj te je tako učestvovala u mnogobrojnim projektima koji za cilj imaju povećanje efikasnosti proizvodnje: od robotizacije podizanja zasada i berbe do metoda dekontaminacije poljoprivrednog zemljista zagađenog dugogodišnjom upotrebom pesticida.

MSC INVERNADEROS nudi izgradnju plastenika sa kompletnom opremom i automatizacijom, po sistemu „ključ u ruke”. Ove projekte realizuje u skladu sa potrebama svojih klijenata, klimatskim uslovima, ali i zahtevima uzgajanja pojedinih biljnih kultura. Svoje sisteme kreiraju po modularnom principu kako bi pružili mogućnost proširenja.

Svetska sila i u navodnjavanju

Pored plastenika, u klimi koju karakterišu suše, sistemi za navodnjavanje su odigrali ključnu ulogu u konsolidaciji Španije kao poljoprivredno-prehrambene sile. Španija je danas prva zemlja EU po navodnjavanoj površini, sa skoro 4 miliona hektara, što predstavlja 22% ukupne površine obradivog zemljišta u Španiji.

Pored toga, uspešan proces modernizacije sistema za navodnjavanje u poslednjih 20 godina učinio je spaniju međunarodnom referencom u modernom navodnjavanju. Na taj način, čak 75% navodnjavanja u Španiji sprovodi se po sistemu kontrolisanog i lokalizovanog navodnjavanja, što doprinosi značajnom umanjenju utroška vode/potrošnje vode.

Španija je danas prva zemlja EU po navodnjavanoj površini, sa skoro 4 miliona hektara

RKD, kao jedan od vodećih proizvođača, već duže od 4 decenije proizvodi i razvija sve tipove pivot sistema za navodnjavanje (centralni, lateralni i hipodrom sistemi). Stručni tim RKD-a je posvećen istraživanju, projektovanju, proizvodnji i postavljanju najadekvatnijih sistema navodnjavanja.

Saradnja sa lokalnom firmom Ingel Agro doprinela je razvoju najdužihelektrificiranih rendžera na svetu koji su svoje mesto našli i na tržištima trećih zemalja.

Organska hraniva u fokusu, na prvom mestu kvalitet proizvoda i životna sredina 

U svetlu neophodnosti da se osigura kvalitet i održivost proizvoda, nemoguće je ne pomenuti upotrebu sredstava za zaštitu i prehranu bilja. Španija je veliki potrošač i proizvođač biođubriva i proizvoda za ishranu bilja, sektor u kojem su španske kompanije sve više fokusirane na inovativne proizvode koji jačaju prinose useva, ujedno smanjujući negativan uticaj na životnu sredinu i čoveka. Fokus je usmeren na razvoj bio i organskih hraniva koja omogućavaju dobijanje kvalitetnog i za prirodu i konzumenta neštetnog proizvoda. Među firmama koje će se predstaviti ove godine domaćim poljoprivrednicima izdvajamo 2 sa višegodišnjim prisustvom na domaćem tržištu:

Španske kompanije sve više fokusirane na inovativne proizvode koji jačaju prinose useva, ujedno smanjujući negativan uticaj na životnu sredinu i čoveka

 AGRITECNO je proizvođač organskih đubriva, biostimulatora, preparata za ishranu, kao i preparata za jačanje odbrambenih mehanizama kod biljaka. Njihov rad je usmeren na održavanje ekonomske stabilnosti farmi i podršku uzgajivačima u zajedničkom projektu postizanja održive poljoprivrede. Video prezentacije razlicitih proizvoda ove spanske kompanije mozete pogledati na veb-sajtu ove kompanije. Ekskluzivni distributer kompanije u Srbiji je ZELENI HIT, koji pruža i savetodavne usluge za adekvatno održavanje plodnosti i zdravlja tla, biološku zaštitu i otpornost biljaka uz pomoć njihovih proizvoda.

TRADECORP je ekspert za mikronutrijente, biostimulatore i specijalna đubriva, čije fabrike se nalaze u Španiji i Irskoj. U saradnji sa svojim distributerom za Srbiju, TRADEAGRO, razvija i proizvodi inovativna rešenja vrhunskog kvaliteta prilagođena agronomskim uslovima podneblja. Njihov portfolio uključuje proizvode kao što su biostimulatori, helati, folijarna precizna đubriva i mikrobiološke preparate kao što su bakterijski inokulanti i ekstrakti, a takođe i moderne adjuvanse. Pozivamo Vas da pogledate njihov edukativni video posvećen stresu kod biljaka.

Uprkos specifičnostima svake zemlje, iskustvo i dobre prakse Španije bi mogle biti zanimljive domaćim poljoprivrednicima zainteresovanim za proširenje ili unapređenje proizvodnje. Sa tim u skladu, pozivamo Vas da posetite štand Kraljevine Španije gde možete dobiti više informacija o španskoj ponudi i iskustvima.