banner-image

Pepelnica pasulja i zaštita

Pepelnica je dobro poznato gljivično oboljenje koje zahvata lišće, cvetove i stablo a koje ostavlja praškast trag bele boje. Ona napada mnoge vrste biljaka uključujući i pasulj. Ovo oboljenje ne samo da naružuje izgled biljke već je može i uništiti u potpunosti. Ipak, ohrabrujuće je to da ga je moguće kontrolisati i preduprediti. Čim se uoče prvi znaci oboljenja potrebno je reagovati i preduzeti određene korake u njegovom suzbijanju.

pepelnica-pasulja
Foto: UF/IFAS Extension / Credit: Qingren Wang, UF/IFAS

Prepoznavanje pepelnice kod pasulja

Gljivice iz roda Erysiphe ili Sphaerotheca su uzročnici pepelnice kod pasulja. Njihovom širenju pogoduje toplo i vlažno okruženje a rano prepoznavanje je od esencijalnog značaja budući da ovo gljivično oboljenje može desetkovati usev pasulja. Širi se celom površinom biljke ali je najuočljivija na lišću i vizuelno ostavlje utisak kao da je po biljci posut prah od pepela.

Kako kontrolisati pepelnicu pasulja

Kako bi se predupredila pojava i razvoj pepelnice kod pasulja, potrebno je preduzeti određene mere. Za početak, dobro bi bilo izbeći zalivanje odgore, odnosno po biljci kada god je to moguće a zalivanje izvoditi u ranim jutarnjim časovima kako bi sunce tokom prepodneva osušilo lišće i stablo. S obzirom na to da su biljke koje se gusto sade, kao što je to slučaj sa pasuljem, podložnije gljivičnim oboljenjima, potrebno im je obezbediti potporu uz koju bi mogle da se penju a koja bi im pružila i dobru vazdušnu provetrenost.

Kako spore ovih gljivica mogu da opstanu i preko zime, čišćenje zemljišta od zaraženih biljnih ostataka, važno je obaviti na kraju sezone. Uz to, neophodno je biljke dobro prihraniti i zalivati kako bi mogle da se odupru napadima gljivica tokom poznog perioda vegetacije. Takođe, ukoliko se u blizini zasada pasulja nalaze ruže ili neke druge ukrasne biljke, njih je potebno isprskati fungicidom na bazi bakra.

Sa druge strane, tretiranje pasulja ili bilo kojeg drugog jestivog useva sredstvom protiv pepelnice veoma je rizično, budući da se dostupna sredstva ne primenjuju na jestive kulture. Stoga je razblaženi kompostni čaj, u razmeri jedna mera čaja i četiri mere vode, solidna zaštita kojom se ujedno izbegava upotreba toksičnih materija.

Ipak, ako pored pasulja gajite kulture kod kojih se pepelnica kao gljivično oboljenje javlja učestalo, tretman nekim fungicidom je moguć, ali samo u ranoj fazi razvoja biljke, dakle pre cvetanja i formiranja plodova. Pritom, sistemski fungicidi ne predstavljaju dobro rešenje budući da bi pored suzbijanja postojećih oboljenja mogli da kontaminiraju i plod.

Protiv raznih vrsta infekcija, biljke bi trebalo tretirati sumporom, što ranije tokom sezone vegetacije.

Za postojeću infekciju i već zaražene biljke, kao potpuno prirodno sredstvo koristi se hortikulturno ulje ili ulje nima. Konačno, postoji i nekolicina bioloških kontrolora, u formi korisnih mikroorganizama koji mogu da spreče pojavu pepelnice.

Referenca: Gardening know how