banner-image

Poziv na solidarnost: Farmeru iz Debeljače izgorelo sedam goveda i štala

U požaru na gazdinstvu Sič Ištvana iz Debeljače (opština Kovačica) izgorelo je nedavno sedam goveda, objekti i traktor.

Ovaj poljoprivrednik, napredni stočar i član Udruženja odgajivača „Agroprofit” iz Novog Sada, obratio se za pomoć, pa je Udruženje pokrenulo široku akciju solidarnosti.

Sič ima četvoro dece i suprugu, a živi sa majkom i ocem u zajedničkoj porodičnoj kući, bavi se stočarstvom i nema drugih prihoda.

Požar je uzdrmao celu familiju. Za svega pola sata izgorela je letina, krov štale i zidovi. Vatrogasci su brzo intervenisali i od plamene stihije je spašena kuća.

Goveda su bila vezena u metalnim boksovima, po kategorijama i u spašavanju stoke umalo nije nastradao i Ištvan. Preostala goveda sada su premeštana u improvizovanu štalu. Povrtari iz sela odvajaju sekundarni otpad za ishranu preostalih goveda, a domaćin se priprema da uskoro pokupi sojinu slamu i kukuruzovinu za zimsku ishranu.

Sič Ištvan se opredelio da gaji vrlo produktivnu rasu šarole i sa velikom nadom očekivao je prva telenja. Požar je nastao zbog kvara elektroinstalacija, iako u tom momentu ništa nije bilo uključeno od uređaja. Brzim širenjem vatra je uhvatila i traktor, a vatrogasci su spasili dalje širenje vatre na magacin sa žitaricama.  Izgoreo je i deo elektroopreme i instalirani uređaji za mleko koje je koristio farmer u prethodnoj proizvodnji.

Ovaj događaj Ištvana je bacio u besane noći, sa pitanjem šta da radi u budućnosti on i familija? Nastala je dilema, da li da ostane u Debeljači ili da potraži posao u gradu ili inostranstvu? Odlučio je  – ostaje stočar! Pokušaće da obnovi stado i da uz pravedniji zakup državnog zemljišta u opštini Kovačica dođe do novih parcela.

Obnovu farme počinje od krova i dela zidova, ali i nabavke novih kvalitetnih goveda, za koje sada nema novac i zbog toga Udruženje „Agroprofit”, čiji je Ištvan član, pokreće inicijativu za obnovu stada. Za gotovo sve poslove na farmi Siču fale majstori – od tesara, električara do varioca. Istina, o tome će, kako kaže, više razmišljati kada obezbedi potreban novac.

Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada, koje okuplja odgajivače kvalitetnih tovnih rasa goveda, gde je Ištvan član, pokreće akciju za obnovu farme u Debeljači i za kupovinu sedam priplodnih junica rase šarole.

Udruženje se obratilo na desetine adresa sa pozivom za pomoć ljudi dobre volje. Novac mogu uplatiti na žiro račun 160-5800800158642-31 banka Intesa. Telefon 065/4436451 Kovačica, JNA 7a.

Saznali smo da je deo poslova moguće obaviti uz mobu, gde bi mogli da učestvuju majstori za krov (crep ili lim). Neophodno je u dva radna dana utovarivačem osloboditi dvorište od ostataka paljevine, u čemu bi mogli da pomognu i prevoznici. Nažalost, ovaj stočar zbog ranijih nesporazuma sa izabranom osiguravajućom kućom je prekinuo aranžman.

.