banner-image

Susreti gljivara na Fruškoj gori: Neophodan oprez pri kupovini gljiva

Susreti gljivara, 19. po redu održani su danas u planinarskom domu na Stražilovu -Fruška gora, , u organizaciji gljivarskog društva „Novi Sad“.

Posetioci su imali prililku da vide čak 190 vrsta gljiva koje su sakupili gljivari, a ovoliki broj vrsta prikupljen je, kako je istakla Eleonora Čapelja, predsednica gljivarskog društva „Novi Sad“, zahvaljujući povoljnim uslovima za njihov rast i razvoj.

Osim novosadskog društva koje je na izložbi predstavilo uglavnom gljive sakupljene na Fruškoj gori, učestvovali su i gljivari iz društava u Valjevu, Krupnju, Banji Koviljači,  kao i dva gljivarska društva iz Hrvatske sa kojima  novosadski gljivari imaju dobru saradnju.

Gljivarski stručnjaci iskoristili su ovu manifestaciju da još jednom upozore građane da gljive kupuju samo od proverenih sakupljača, kao i da se za sve nedoumice obrate gljivarskim društvima kojih širom Srbije ima više desetina. Predsednica Čapelja navela je da gljivarsko društvo „Novi Sad“ redovno organizuje stručna predavanja kojima mogu da prisustvuju i oni koji nisu članovi društva. Pozvala je i sve one koji vole prirodu i druženje da se priključe ovom društvu koje postoji gotovo dve decenije i broji blizu 150 aktivnih članova.

Osim izložbe gljiva, posetioci su mogli da vide i kupe suvenire, stručne gljivarske knjige, jela od gljiva – namaze, slatko, paprikaš…

Dr Milana Rakić održala je interesantno predavanje o  ulozi gljiva u bioremedijaciji, odnosno uklanjanju toksina iz prirode.

S.K.