banner-image

Zašto ne treba zagrevati platičnu posudu u mikrotalasnoj rerni?

Testovi pokazuju da određene vrste plastičnog posuđa emituju visok nivo mikroskopskih plastičnih čestica kada se zagreju u mikrotalasnoj pećnici.

Plastične posude za hranu mogu da ispuste na milijarde plastičnih nanočestica za samo nekoliko minuta kada se zagrevaju u mikrotalasnoj pećnici. Od kuhinjske soli preko vode iz slavine do ribe, mikroplastika se pojavljuje svuda. Istraživači su otkrili da se ove sitne čestice ispuštaju u ogromnim količinama iz plastičnih posuda kada se zagrevaju u mikrotalasnoj pećnici.

Kako se plastika raspada, stvara deliće koji su nevidljivi golim okom. Istraživači sa Univerziteta iz Nebraske izmerili su nivoe ovih ćestica/delova iz dve plastične posude čiji je sadržaj simulirao vodenu ili kiselu hranu.

U uslovima koji su imitirali uslove u zamrzivaču koje je trajalo oko šest meseci, jedna posuda je ispustila skoro 580.000 mikroplastike, veličine od 1 do 14 mikrometara, i oko 21 milion nanoplastike (čestice koje su manje od jednog mikrometra) po kvadratnom centimetru plastične površine.

Kada se zagreva u mikrotalasnoj pećnici tri minuta, ista posuda je ispustila više od 4 miliona čestica mikroplastike i milijardu nanoplastičnih čestica po kvadratnom centimetru.

Nalazi pokazuju da bi dete teško 10 kilograma konzumiralo do 1,4 mikrograma mikro- i nanoplastike nedeljno kada bi pila vodu koja bi se grejala u mikrotalasnoj rerni u takvoj posudi.

Izvor: FB stranica Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad