banner-image

Ako vas napadne krpelj, proverite da li je zaražen

Ukoliko ste praznike proveli na otvorenom i u prirodi, trebalo bi da se podsetite i opasnosti koje boravak u prirodi nosi jer je ovo vreme kada krpelji vrebaju u travi, grmlju i granama različitog rastinja.

Krpelja ima mnogo vrsta, a mnogi od njih mogu biti vektori različitih patogena i za ljude i životinje. Krpelji prenose razne bolesti od kojih je na našim prostorima najčešća lajmska bolest koju prenosi bakterija Borelia burgdorferi.

Istraživanja su pokazala da je veliki procenat krpelja kod nas zaražen uzročnikom lajmske bolesti.

Evo nekoliko korisnih saveta kako da se pripremite da bezbedno uživate u prirodi:

-Koristite sredstva koji odbijaju krpelje.

-Idite na izletišta koja su pre praznika tretirana nekim od preparata protiv krpelja.

-Kada se vratite iz prirode, odložite svu garderobu na pranje jer na njoj često mogu da budu zakačeni krpelji. Obavezno pregledajte sve delove tela, a posebno obratite pažnju na prepone, stomak, slabine leđa i vrat.

-Ukoliko i pored svih mera opreza ustanovite da je krpelj pričvršćen za kožu, ne paničite.

Možete sebi i drugima mnogo pomoći ukoliko znate sledeće stvari:

-Krpelja i mesto gde je krpelj zakačen ne tretirajte alkoholom, jestivim uljem ili nekim hemikalijama. Uzmite pincetu i uhvatite krpelja pažljivo što bliže koži i polako u pravcu suprotnim od kazaljke na satu uz blagi pokret povlačenja ka sebi ga izvadite. Krpelj ima vrlo malu glavu, a uz glavu jedan par pipaka kojima se pričvrsti na kožu.

-Nakon uklanjanja, mesto na koži gde je krpelj bio zakačen možete dezinfikovati medicinskim alkoholom, povidon jodom, i sl.

Ako želite da saznate da li je krpelj koji vas je napao zaražen, sačuvajte ga u nekoj posudi. U što kraćem roku krpelja donesite na Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, gde će se na Odeljenju za serologiju uraditi analiza na prisustvo Borellje burdorferi.

U zavisnosti od primenjene metode, analiza traje od 1 do 2 dana. Ukoliko je rezultat pozitivan, obavezno se javite lekaru i koji će dalje sprovesti sve neohodne mere i prepisati odgovarajući antibiotik.

Izvor: Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“