banner-image

Da li je žičana ograda pravo rešenje za poljoprivredno zemljište?

Žičana ograda je često popularan izbor za poljoprivredno zemljište, ali odluka o tome da li je ona dobra za vaše konkretno imanje zavisi od mnogo faktora. Evo nekoliko prednosti i nedostataka zičane ograde kako biste mogli doneti pravu odluku:

Prednosti žičane ograde za poljoprivredno zemljište:

  1. Ekonomičnost: Žičane ograde obično su ekonomičnije u poređenju s drugim materijalima za ogradu, kao što su čelik ili drvo. To može biti posebno važno ako želite ograničiti troškove izgradnje ograde na velikom zemljištu.
  2. Prilagodljivost: Žičane ograde su prilagodljive i mogu se koristiti za različite svrhe. Mogu se koristiti za zaštitu useva, stoke ili kao ograda za označavanje granica.
  3. Održavanje: Održavanje zičane ograde obično zahtijeva manje posla u odnosu na druge vrste ograda. Redovno proveravanje i eventualna zamena oštećenih delova su obično dovoljni za održavanje.
  4. Preglednost: Zbog otvorenog dizajna, žičane ograde omogućavaju dobru preglednost vašeg imanja. To može biti važno ako želite bolje nadzirati useve ili stoku. Ukoliko ne želite da se vaše imanje ne vidi od prolaznika, žičanu ogradu možete prekriti zelenom veštačkom ogradom.

Nedostaci zičane ograde za poljoprivredno zemljište:

  1. Manja zaštita: Žičane ograde obično pružaju manju zaštitu u poređenju s čvrstim materijalima poput betona ili čelika. Divlje životinje ili lopovi mogu ih lakše probiti ili preskočiti.
  2. Ograničenja u visini: Visina žičane ograde je ograničena, što može biti problem ako imate velike ili visoke stoke poput konja ili goveda koje lako mogu preskočiti ogradu.
  3. Odgovarajuća instalacija: Ispravna instalacija žičane ograde zahteva pažljivo postavljanje i pravilno napinjanje žica kako bi bila efikasna. Nepravilna instalacija može rezultirati neefikasnom ogradom.
  4. Trajnost: Iako su žičane ograde relativno trajne, mogu se brže trošiti od nekih drugih materijala. Potrebno je redovno održavanje kako bi se osigurala njihova dugotrajnost.

Kako biste odlučili da li je žičana ograda dobra za vaše poljoprivredno zemljište, trebate pažljivo razmotriti vaše potrebe i budžet. Ako vam je ekonomičnost i prilagodljivost važna, a ne očekujete ozbiljne pretnje divljih životinja ili krađe, žičana ograda može biti dobar izbor. Međutim, ako tražite viši nivo sigurnosti i zaštite, možda ćete hteti razmotriti čvršće materijale za ogradu.

Vrste ograda koje se koriste kod nas:

Žičane ograde: Žičane ograde su ekonomske, prilagodljive i omogućavaju dobru preglednost. Mogu se koristiti za različite svrhe, uključujući zaštitu useva i označavanje granica.

Drvene ograde: Drvene ograde su estetski privlačne i često se koriste za okolišno prijateljne projekte. Mogu pružiti dobru zaštitu, posebno ako su visoke i dobro održavane.

Čelične ograde: Čelične ograde su izuzetno izdržljive i pružaju visok nivo zaštite. Otporne su na koroziju i vremenske uvjete.

Betonske ograde: Betonske ograde su izuzetno čvrste i trajne. Pružaju visoku razinu zaštite i zaustavljaju prolazak divljih životinja.

Električne ograde: Električne ograde su učinkovite za zaštitu stoke od divljih životinja. Emitiraju električne impulse koji odvraćaju stoku od pokušaja bega.

Mrežaste ograde: Mrežaste ograde pružaju dobru zaštitu i koriste se za označavanje granica. Često se koriste u voćnjacima i vrtovima kako bi se sprečilo ulazak štetočina.

Izbor odgovarajuće vrste ograde za poljoprivredno zemljište ovisi o specifičnim potrebama i uvetima na vašem imanju. Važno je uzeti u obzir trajnost, ekonomičnost, sigurnost i estetiku kako biste doneli najbolju odluku za zaštitu vaših useva, stoke i privatnosti na poljoprivrednom imanju.