banner-image

Kreće IPARD 3: U februaru izgradnja objekata i podizanje zasada, traktori i mašine na jesen

Na sajtu Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavljen je indikativni plan poziva iz IPARD 3 programa za ovu godinu.

Po njemu, prvo će biti raspisan poziv iz Mere 1, koja se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Obuhvataće izgradnju objekata – hladnjača, skladišta, farmi, kao i nabavku sadnica i podizanje zasada voća, plastenika, staklenika… Taj poziv trebalo bi da bude raspisan 12. februara i da traje do 12. aprila ove godine. Biće to, praktično, početak IPARD 3 programa u Srbiji. Raspoloživo je, u okviru ovog poziva, 4,8 milijardi dinara.

Konkurisati mogu fizička lica – nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, zadruge i pravna lica, mikro, mala i srednja preduzeća, koja imaju aktivna poljoprivredna gazdinstva. Najviši povraćaj koji se može dobiti je 75 odsto prihvatljive vrednosti investicije. Najmanji iznos podrške je 20.000 evra, a najveći milion evra. Prihvatljivi sektori su žitarice, uljarice i industrijsko bilje, potom voće i povrće, meso, mleko, jaja, grožđe i riba.

Nakon ovog poziva, biće raspisan poziv iz Mere 3, a to je prerada poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Takođe su prihvatljive investicije u izgradnju i opremanje prerađivačkih kapaciteta, a prihvatljivi sektori kao u Meri 1. Poziv za preradu planiran je za 22. april a trajaće dva meseca. Opredeljeno je 6,3 milijardi dinara. Na ovaj poziv ne mogu se javiti fizička lica već preduzetnici i pravna lica. Povraćaj je 50 odsto, a najmanji iznos podrške je 20.000 evra. Uvodi se sektor prerade ostalih useva i sektor prerade ribe. Takođe, biće prihvatljive i investicije za preradu mesa od ćuraka i gusaka. Iznos maksimalnih podsticaja za sve sektore biće 1.300.000 evra.

Mera M7, koja se odnosi na seoski turizam, izaziva već veliko interesovanje a poziv je planiran za početak jula. Biće izdvojena 5,1 milijarda dinara. Najmanji iznos podrške je 20.000 evra a najveći 300.000 evra. Konkurisati mogu fizička lica – nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici i pravna lica, mikro i mala preduzeća, koja imaju aktivna poljoprivredna gazdinstva.

Tek za jesen i kraj godine predviđeni su pozivi za nabavku traktora i mehanizacije. Za traktore će se, prema planu poziva, moći konkurisati od 2. septembra, a opredeljeno je 2,6 milijardi dinara. Za mašine, opremu i mehanizaciju poziv će biti otvoren 18. novembra, a biće na raspolaganju 1,6 milijardi dinara.

Naglasimo da su IPARD projekti složeni projekti budući da podrazumevaju izradu poslovnog plana, sprovođenje procedure prikupljanja ponuda dobavljača i izvođača radova, kao i građevinske dozvole ako je o izgradnji objekata reč, stoga je neophodno na vreme krenuti sa pripremama.

Indikativni plan IPARD 3 poziva za ovu godinu možete preuzeti ovde:Indikativni-plan-javnih-poziva-za-2024.-godinu-IPARD-III-2