banner-image

Kilogram pasulja sumporaša skuplji od kilo mesa

Kilogram pasulja sorte sumporaš na pijaci u Zrenjaninu košta skoro kao kilogram mesa – 600 dinara. U Beogradu i Novom Sadu je još skuplji i dostiže cenu i do hiljadu dinara.

To nije čudno ako se zna da je u pitanju stara, autohtona sorta pasulja, poznata i kao slavonac, koja je inače pred nestajanjem, jer ga nije lako uzgajati.

– Sumporaš je stara sorta pasulja i seje se uglavnom na njivi zajedno sa kukuruzom. Najbolji su prijatelji i jedan drugome pomažu. Da bi se dobio kilogram pasulja potrebno je mnogo fizičkog rada, a i ne rodi svake godine. Tako da nije čudno što je ovaj pasulj skuplji od drugih. Slično je i sa „žutim” pasuljem. Nema ga mnogo jer se manje seje, pa je i njemu cena 600 dinara – kaže Jani, prodavac na pijaci u Jug Bogdanovoj ulici.

Kilogram običnog belog pasulja, tetovca i popularne pasuljice košta 400 dinara.

– Pasulj slavonac se brzo skuva, odličan je i sa mesom ali i „klot”. Mušterije ga vole i rado kupuju bez obzira što je skuplji, jer ima ukus pravog pasulja, koji zbog raznoraznih hibrida već polako zaboravljamo. Šteta je što se na ovim prostorima pasulj seje sve manje – kaže naš sagovornik, dodavši da i taj koji on prodaje, nabavlja iz Bačke Topole.

Dnevnik

Foto: Pixabay