banner-image

U Irigu uz pomoć IPARD sredstava otvoren savremeni rasadnik

Zamenica šefa misije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva prisustvovala je danas ceremoniji predstavljanja IPARD projekta firme Grow Rasad u Irigu, koji obuhvata izgradnju plastenika i kupovinu opreme, i tom prilikom istakla da je za srpske poljoprivrednike u okviru tog projekta obezbeđeno 100 miliona evra.

Halačeva je rekla da je do sada bilo 15 IPARD poziva, odnosno 1.400 potpisanih ugovora sa srpskim poljoprivrednicima, kojima je isplaćeno preko 100 miliona evra.

„Grow rasad je odlična ilustracija mogućnosti koje nudi EU IPARD program što pokriva većinu ulaganja u imanje, prehrambenu industriju i razvoj seoskog turizma. EU fondovi direktno su dostupni poljoprivrednicima te im obezbeđuju 60-70 odsto refundiranja njihovih troškova bez kredita. U okviru IPARD 3 obuhvaćena je poljoprivreda prihvatljiva za životnu sredinu“, kazala je Halačeva.

Vlasnik kompanije Grow Rasad Milutin Karas rekao je da novi plastenik nije samo zdanje od stakla i metala, već simbol predanosti ljudi u toj kompaniji, kao i da savremenim pristupom, bez ikakvog stvaranja otpada, ne samo da postavljamo nove standarde u poljoprivredi, već aktivno doprinosimo očuvanju životne sredine.

„Na 2-3 hektara mi nemamo nijedan litar otpadne vode, uz pomoć makro i mikro filtera koji se nalaze kod nas u pametnoj sobi. Posebno možemo istaći efekat koji naš staklenik ima na emisiju ugljen-dioksida“, kazao je Karas.

Prema rečima vlasnika holandske kompanije Amelia Construction Mišela Lakroisa, Grow Rasad je nastao 2008. godine zajedničkim kapitalom, opremom i znanjem Srbije i Holandije.

„Staklenik smo započeli 2023. godine i uz pomoć Unije ga završili. Ovde imamo prelep rasadnik, ne samo za Srbiju, već i za okolinu, jer oni mogu da snabdevaju regiju“, kazao je Lakrois.

Upotrebna dozvola izdata je na 350 dana, a Evropska unija ovogodišnji je partner Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

IPARD služi kao vid integracije srpske poljoprivrede u zajedničku poljoprivrednu politiku Evropske unije, nudeći stabilnost i prosperitet.

Izvor: RTV