banner-image

Niske  temperature zaustavile rast  ranog povrća

Leskovački povrtari imaju pune ruke posla. Brine ih nagla promena vremena jer je, kažu, šok za nedavno zasađene biljke i neće valjati ukoliko se narednih dana vrate letnje temperature. Što se voća i ratarskih kultura tiče, kiša je stigla u poslednjem trenutku.

Sa letnjih 30 na zimska 4 stepena. Ni čoveku ne prija, a kamo li biljkama. Ubrzan rast naglo je zaustavljen. Pod plastenicima zasađeni paradajz i krastavac. Dragan Stojanović je diplomirani poljoprivredni inženjer, kaže da je promena vremena stresno uticala na rano povrće uprkos proizvodnji u zaštićenim uslovima.

Biljka ispod 15 stepeni već staje sa obavljanjem njenih funkcija tako da ovo vreme baš ne pogoduje poljoprivredi koja će da se malo kasnije za nekih mesec dana će da se to odrazi i na prinos„, kaže Dragan Stojanović, povrtar iz Vlasa kod Leskovca.

Ulaganja ogromna, a pogled opet uprt u nebo.

Srđan Milošević, povrtar iz Vlasa kaže da će videti kakva će da bude godina: “Ako bude ko sa salatom i kupusom, para nema ništa, seljak je gotov. Ako bude nešto malo bolje moći ćemo da živimo“.

Sezona ranog povrća krenula je mesec dana ranije. Vremenski rolerkoster ne bi trebalo da utiče na proizvodnju pod otvorenim nebom.

„Temeratratura vazduha koja je negde od 7 do 10 stepeni trenutno, pod ovim temperaturama sve povrtarske kulture su u fazi mirovanja znači ne mogu nastaviti svoj dalji fiziološki rast i razvoj“, ističe Dalibor Cvetanović, direktor PSSS Leskovac.

Niže temperature jesu zaustavile i rast voćnih kultura, ali su padavine dobrodošle jer je vlaga bila izuzetno oskudna. Na obroncima Babičke Gore Novica Ranđelović na 5 hektara gaji kruške, šljive, višnje, dunje, maline.

„Voće je za sada solidno, međutim ima nekih oštećenja nekih tridesetak posto na ovim parcelama. Gore imam još nekoliko hektara voćnjaka gde je bolje stanje zato što je veća visina i manje je bilo izmrznuća“, navodi Novica Ranđelović, proizvodđač voća iz Crkovnice.

Mr Aleksandar Mitić, dipl. inženjer voćarstva iz PSSS Leskovac kaže da je mnogo presudan uticaj lokaliteta: “Gde smo imali optimalne uslove imamo dobro zametanje, mogu slobodno da kažem pun prinos, gde su bili loši uslovi imamo smanjenje prinosa 50%.”

Vredni, uporni, predani zemlji poljoprivredni proizvođači iz plodnog leskovačkog petorečja učiniće sve da kvalitet bude najbolji, ali u fabrici na otvorenom nije sve u njihovim rukama.

Izvor: RTS