banner-image

Otvoreni pozivi podrške za razvoj inovacija u poljoprivredi

NALED će u naredne dve godine predstavljati Srbiju u regionalnoj mreži Food habova koju je pokrenuo Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), sa ciljem da se ubrzaju inovacije i u proizvodnji hrane i smanje emisije ugljen-dioksida, potrošačima pruže zdravije i pristupačnije opcije u ishrani i unapredi bezbednost hrane.

Tako će NALED, zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, raditi na umrežavanju nauke i privrede i okupljanju istraživača, preduzetnika i akademske zajednice u zemlji, koji imaju želju da realizuju svoje ideje i inovacije u domenu poljoprivrede, a posebna podrška biće usmerena na razvoj ženskog preduzetništva i start-up scene.

 Kako bi se ojačali oni delovi Evrope koji su slabije razvijenih kapaciteta u pogledu inovacija u prehrambenom sektoru, EIT je osmislio paket projekata i programa usmerenih na obrazovanje, razvoj biznisa i razmenu dobrih praksi među članicama mreže, koje pored naše zemlje čine i Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija,

– Drago nam je što nas je EIT, kao najveća i najdinamičnija svetska zajednica za inovacije u hrani prepoznao kao zemlju sa velikim potencijalom i pružio priliku da unapredimo znanja i mogućnosti koje imamo. Poljoprivreda je najvažnija izvozna grana, a kako bismo bili i ostali konkurentni na tržištu moramo da uhvatimo korak sa trendovima i modernizujemo tradicionalan način proizvodnje. Zato pozivamo sve inovatore, istraživače i preduzetnike da se prijave za programe podrške koji su otvoreni, a tokom celog procesa mogu da računaju na našu pomoć – kaže menadžer za regulatornu reformu u NALED-u Todo Terzić.

Prema njegovim rečima, uloga NALED-a je da pomogne svim ciljnim grupama da se umreže sa vodećim evropskim poljoprivrednim preduzećima, univerzitetima i istraživačkim centrima, prošire svoja znanja putem onlajn kurseva i obrazovnih programa i uz stručno mentorstvo i lako dostupna finansijska sredsta, steknu mogućnost da razviju svoje ideje „od koncepta do tržišta“ i lansiraju inovativne proizvode.

Svi koji budu želeli moći će da iskoriste prednosti stručnog mentorstva, prilagođenih preduzetničkih programa i lako dostupnih finansijskih sredstava koji će im omogućiti da pokrenu, ubrzaju i unaprede svoje poslovanje, a do kraja aprila otvorena su četiri poziva.

EIT Jumpstarter namenjen je timovima sa inovativnim poslovnim idejama koji žele da pokrenu svoju kompaniju. Uz podršku stručnjaka, program pomaže u kreiranju održivog inovativnog proizvoda ili usluge, i ako se pokaže da ideja ima potencijal, podstiče registraciju kompanije. Na ovaj način, timovi će moći da upoznaju potencijalne partnere, investitore i kompanije koje mogu biti njihov prvi kupac ili testirati proizvod.

Sales Booster pomaže inovativnim startapovima da istraže i uđu na nova poljoprivredna i prehrambena tržišta širom Evrope, dok Team Up program spaja talentovane tehnološke inovatore sa odgovarajućim poslovnim partnerima kako bi ubrzali komercijalizaciju inovacija.

Pored toga, dostupan je i program Test Farms za startape i pojedince koji imaju revolucionarne agro-tehnološke proizvode i usluge . U okviru programa, rešenja će biti testirana na farmama, sa usevima ili stokom radi provere i njihove validacije. Misija projekta je da prevaziđe jaz između inovativne tehnologije i praktične primene u poljoprivredi, obezbeđujući poljoprivrednicima pristup održivim i efikasnim inovacijama.