banner-image

Na Novosadskom sajmu predstavljeni domaći sajderi – gazirana vina od jabuke

I ove godine na Novosadskom sajmu nastupa Udruženje malih nezavisnih pivara Srbije, koje broji više od 40 članova. Prvi dolazak ovog udruženja na Međunarodni poljoprivredni sajam poklapa se s godinom njegovog osnivanja – 2018.

Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavilo se 10 zanatskih pivara, koje su iznele više od 30 vrsta piva, a dve, iz Valjeva i Novog Sada, i sedam vrsta sajdera – gaziranog vina od jabuke sa oko pet odsto alkohola.

– Prvi put na sajmu predstavljamo domaći sajder, piće koje postaje sve traženije kod nas. Novina ima i u ponudi najtraženijih, svetlih piva, a reč je o dimljenom pivu specifičnog mirisa. Pravi se posebnom tehnologijom, koja podrazumeva dimljenje ječmenog slada – objašnjava Marius Laoj iz Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije.

Na štandu u Hali 1a gužva počinje u vreme ručka i ne jenjava do zatvaranja sajamskih kapija.

– Sve popularnija su gorča ipa piva, koja sadrže veću količinu hmelja. Osim svetlih i tamnih piva, u ponudi su i crvena, koja se prave mešavinom klasičnog, prženog i  aramelizovanog slada. Ima i piva s ukusom voća, a najtraženije je ono s borovnicom. Za ljubitelje čokolade i banana, pravi izbor je pivo s čokobananom, koje se pravi od ječmenog slada, kvasca, hmelja, pirea od kakao zrna i svežih banana – kaže Laoj i ističe da kraft piva vole da probaju i muškarci i žene, a da je uslov da se to i učini – navršenih 18 godina.