banner-image

Kakva je budućnost organske proizvodnje u Vojvodini

Na štandu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, organizovan je poslovni susret organskih proizvođača i panel-diskusija na temu „Budućnost i perspektive organske proizvodnje u Vojvodini“.

Na skupu, koji organizuje Vojvođanski organski klaster, resorni sekretarijat tradicionalno učestvuje i predstavlja svoje mere.

Pomoćnik sekretara dr Mladen Petreš istakao je da će u ovoj godini Sekretarijat imati nekoliko konkursa koji se odnose na organsku poljoprivrednu proizvodnju.

„Imamo program za nabavku opreme i mehanizacije za koji će biti opredeljeno 14 miliona dinara. Takođe, iznos od milion dinara će biti usmeren na podršku sertifikaciji, odnosno na pokrivanje dela troškova sertifikacije organske proizvodnje“, izjavio je Petreš.

Direktor organizacije za kontrolu Organic Control System Nenad Novaković, jedan od učesnika današnje panel-diskusije, objasnio je da sertifikacija u organskoj proizvodnji nije komplikovana, ali da postoji nekoliko važnih koraka u tom procesu.

Proizvođači moraju da se prijave i da svoju proizvodnju usklade sa zakonom i propisima koji regulišu organsku proizvodnju. Ali ono što je kritična tačka između nas i proizvođača jeste vođenje dokumentacije, što je obavezno. Celokupan proces proizvodnje mora biti dokumentovan – od nabavke semena, sredstava za ishranu i zaštitu bilja do berbe, žetve i magacinskih kartica, kad su u pitanju količine organske proizvodnje“, rekao je Novaković i dodao da u oblasti zakona stalno dolazi do inovacija i da je edukacija neophodna.

U ime ove organizacije govorila je i Svetlana Vitomirović, koja je predstavila inovativni projekat „Teros“.

„Projekat je podržala Evropska unija i trajaće 36 meseci. Treba da dobijemo digital product passport – tačnije, na etiketama organskih proizvoda i proizvoda sa geografskim poreklom treba da bude kju-ar kod, koji ćete moći da skenirate i tako dobijete pasoš tog proizvoda“, objasnila je Vitomirovićeva i dodala da u ovom projektu učestvuje šest zemalja – Španija, Grčka, Slovenija, Češka, Kipar i Srbija.

Na skupu se obratila i predstavnica Udruženja „Teras“ iz Subotice Snježana Mitrović, koja je istakla poteškoće i pogodnosti koje imaju organski proizvođači.

„Najveći izazovi su u vezi sa savetodavstvom. Oni koji ulaze u organsku proizvodnju ne znaju kome da se obrate za savete, i na tome treba raditi. Što se tiče podrške, lokalne samouprave poput Novog Sada, Zrenjanina, Kanjiže i Sente mnogo pomažu svojim organskim proizvođačima“, navela je Mitrovićeva i dodala da će na predlog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i resornog sekretara biti upućena pisma preporuke lokalnim samoupravama kako bi se jedan deo sredstava odvajao za podršku organskim poljoprivrednim proizvođačima.