banner-image

Vojvodina podstiče nabavku mehanizacije u organskoj proizvodnji  

Na ovogodišnjem konkursu za nabavku priključne mehanizacije, mašina i opreme za organsku proizvodnju u AP Vojvodini pravo na podsticaje je ostvarilo 15 korisnika, kojima su danas u Pokrajinskoj vladi uručeni ugovori u ukupnoj vrednosti od 14 miliona dinara.

Ugovore je korisnicima uručila pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Dragica Ilić koja je istakla da je učešće Sekretarijata u ovoj meri do 80 odsto, odnosno do dva miliona dinara bespovratnih sredstava.

Značajan iskorak u podršci organskoj proizvodnji počeo je 2017. godine, kada je ta podrška definisana kao posebna mera, u okviru koje je ukupan iznos podsticaja porastao sa 100.000 dinara na tri miliona dinara. Sada ta podrška iznosi ukupno 16 miliona dinara−14 miliona dinara za nabavku priključne mehanizacije, mašina i opreme za organsku proizvodnju, i dva miliona dinara koja će biti usmerena za podršku kontrole i sertifikaciju organske proizvodnje“, istakla je pomoćnica Ilić.

 Namera Sekretarijata je da u narednom periodu, kako je Ilićeva najavila, formira sektor za organsku proizvodnju u savetodavstvu. Cilj je da naša pokrajina dobije edukovanog organskog proizvođača, što je dodatna šansa u stvaranju uslova za dinamičniju i konkurentniju proizvodnju, te bolje pozicioniranje organskih poljoprivrednika na tržištu.

 Dodeli ugovora je prisustvovao i zamenik pokrajinskog sekretara Zoltan Tot.