banner-image

Zrenjanin: Šest miliona dinara za unapređenje konvencionalne i organske poljoprivrede

U Zrenjaninu su raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima, od kojih se jedan odnosi na podnošenje zahteva za sufinansiranje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije, a drugi na podnošenje prijava za korišćenje sredstava za unapređenje organske proizvodnje.

Cilj prvog poziva je podizanje tehničko-tehnološke opremljenosti poljoprivrednih gazdinstava, a njime se daju bespovratna sredstva u iznosu od četiri miliona dinara, a po jednoj prijavi se može dobiti najviše 200.000 dinara.

Sredstva su namenjena za investicije u sektore mleka, mesa, proizvodnje konzumnih jaja, voća, grožđa, povrća, uključujući pečurke, zatim cveća i useva.

Javni poziv za podnošenje prijava za korišćenje sredstava za unapređenje organske proizvodnje raspisuje se u cilju realizacije mere za unapređenje organske poljoprivredne proizvodnje u Zrenjaninu.

Obuhvata dodelu novca za nabavku sadnog i semenskog materijala, kontrolu zemljišta i plodova, sertifikaciju organske proizvodnje i druge investicije koje se odnose na organsku proizvodnju, a deo su ostalih mera ruralnog razvoja, odnosno troškovi nabavke sitnih alata, opreme i mehanizacije za organsku proizvodnju, opreme za podizanje plastenika, biozaštite i slično.

Ukupna sredstva za ove namene iznose dva miliona dinara, a po korisniku se može dobiti do 200.000 dinara.

Izvor: RTV