banner-image

Somborskim srednjoškolcima nagrada za zadrugarstvo

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević uručio je novčane nagrade javnim srednjim poljoprivrednim školama iz Vojvodine, čiji su đaci napravili najuspešnije prezentacije u sklopu projektnih aktivnosti u oblasti zadrugarstva, koje finansijski podstiče resorni sekretarijat.

Prva nagrada od 150.000 dinara dodeljena je timu učenika iz Srednje poljoprivredno-prehrambene škole iz Sombora, drugu od 100.000 dinara su dobili učenici Srednje poljoprivredne škole iz Zrenjanina, i treću od 50.000 dinara, đaci iz Srednje poljoprivredno-prehrambene škole „Stevan Petrović Brile“ iz Rume.

Dr Radojević je podsetio da je resorni sekretarijat po prvi put ove godine opredelio 450.000 dinara poljoprivrednim školama za projekat upoznavanja učenika sa zadružnim organizovanjem i poslovanjem. Nakon realizacije tih projektnih aktivnosti, učenici koji su obišli zadruge, dostavili su prezentacije od kojih su tri najbolje danas nagrađene, u ukupnom iznosu od 300.000 dinara.

„Ovom prilikom su u našem fokusu bili učenici završnih razreda srednjih poljoprivrednih škola. Smatrali smo da je važno dodatno podići nivo znanja kada je reč o udruživanju poljoprivrednika u zemljoradničke zadruge. Veliki je broj ovih đaka, koji se na kraju školovanja vraća na svoje poljoprivredno gazdinstvo kako bi nastavili da se bave poljoprivredom, i stoga je važno da im se ponude šira znanja i predoče prednosti o zadružnom obliku organizovanja u praksi“, rekao je Radojević i dodao da je važno da ovi mladi ljudi na vreme prepoznaju značaj udruživanja i svoj interes u okviru zadrugarstva i tako razviju pun potencijal svog poljoprivrednog gazdinstva.

On je istakao da je Pokrajinska vlada prepoznala značaj ovog projekta namenjenog zadrugarstvu, koji je nastao kao plod saradnje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice sa Zadružnim savezom Vojvodine.

Dr Radojević je podsetio i na značaj koji ima nastavni predmet poljoprivredno zadrugarstvo, koji od ove godine uveden u novootvorene obrazovne profile kao izborni predmet, da bi se mladi poljoprivrednici već tokom srednjoškolskog školovanja upoznali sa značajem zadruga i koliko je bitno udruživanje, pogotovo u malim seoskim sredinama.

Radojević je još istakao da će se nastaviti sa podrškom namenjenom zemljoradničkim zadrugama, i podsetio da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu za dve godine sa Zadružnim savezom Vojvodine u zemljoradničke zadruge u Vojvodini investirao 85 miliona dinara.

Prvonagrađeni tim učenika poljoprivredne struke iz Sombora odlučio se za prezentaciju Zemljoradničke zadruge „Agrodunav“ iz Karavukova, koja se bavi svim granama poljoprivrede. Reč je o zadruzi koja je aktivna cele godine i zapošljava veliki broj radnika. Poruka koju su poslali je da je Karavukovo poželjno mesto za život mladih, jer mogu naći zaposlenje u svojoj struci.