banner-image

Orban i Čanji spremili milione za srpsku poljoprivredu

Mađarska je spremna da uloži milione evra u projekte u Srbiji i Republici Srpskoj, a na ovom paketu insistirao je lično premijer Mađarske Viktor Orban, piše „Srpski telegraf“.

Preduzeće Geneza unapredilo proizvodnju zahvaljujući podršci mađarske vlede

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da će najveći deo projekata biti realizovan u Vojvodini, ali da su predviđene značajne investicije i u centralnoj Srbiji i Republici Srpskoj.

Neimenovani sagovornik „Srpskog telegrafa“ kaže da se neke od tačaka iz tzv. „Orbanovog paketa“ već uveliko realizuju.

„Nešto u Vojvodini, ali nešto i u drugim delovima Srbije. To se, pre svega, odnosi na bankarstvo, poljoprivredu, itd. Šandor Čanji, najbogatiji Mađar i vlasnik OTP banke uskoro će, uz vojvođansku banku, preuzeti i Sosijete ženeral i nije isključeno da će dalje nastaviti širenje“, kaže isti sagovornik.

Dodaje da će uz privrednu saradnju, Mađarska nastaviti i da insistira na što bržem priključenju Srbije EU.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da bi ovakav plan doprineo još boljoj saradnji i razvoju dve države.

„Srbija već ima odličnu saradnju sa mađarskom vladom i razvijene projekte u sektoru prerađivačke industrije. U Arilju se gradi srpsko-mađarska fabrika za preradu malina kapaciteta 12 tona. Ugovaramo i otvaranje četiri kompanije u Vojvodini, dve na prostoru zapadne Srbije. Šandor Čanji je zainteresovan za otvaranje pet logističkih centara u Bačkoj Topoli, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i na još dve lokacije na teritoriji Vojvodine. Orbanov predlog bi za Srbiju mnogo značio, jer je Mađarska pouzdan investitor i ima dobro tržište“, rekao je Nedimović.

Ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević istakao je da je paket odlična vest za Srbiju i da će krediti omogućiti razvoj privrede, što će, kako kaže, pomoći i Srbima i Mađarima.

Prema rečima šefa poslaničke grupe Saveza vojvođanski Mađara u Skupštini Srbije Balinta Pastora, saradnja Srbije i Mađarske neprestano jača već tri godine.

Uloženo je preko 250 miliona evra i program će se nastaviti i u narednim godinama. Ovo je dokaz da je uspostavljena odlična saradnja između Mađarske i Srbije, odnosno predsednika Aleksandra Vučića i Viktora Orbana“, rekao je Pastor.