banner-image

Traktoristi na njivama mogu biti do 20 časova

Poljoprivrednici koji se sa traktorima i priključnom mehanizacijom zadrže na njivama i posle 17 časova moći će da obavljaju posao do 20 časova. Tačnije, do 20 časova moraju da se vrate kući, poručuje Nacionalna asocijacija poljoprivrednika Srbije NAP Srbije.

To im je, kažu u NAP-u, potvrđeno u Ministarstvu poljoprivrede.

-Mi smo na njivi, u traktoru, ne ugrožavamo nikoga niti ima koga na kilometer od nas. A obavljamo posao važan za sve građane. Zato nam je važno da možemo da ostanemo na njivama što duže i da uradimo što više posla – kaže za Agrosmart predesdnik NAP Srbije Jovica Jakšić.

Po njegovim rečima NAP Srbije je predložio nadležnim da dozvole ratarima i “rad u trećoj smeni”, ko to želi. To bi značilo da poljoprivrednik koji ostane na njivi i posle osam časova uveče može da radi i noću s tim da mu neko do njive dostavi gorivo u periodu u kojem je kretanje dozvoljeno. Dakle, radilo bi se i od do 20 do 5 časova ujutru, a traktor se ne bi vraćao nazad u naselje.

-Apelujemo na sve građane da poštuju mere koje je država donela u ovoj situaciji kako ne bismo došli u situaciju da one budu još rigoroznije i da se poljoprivrednicima ograniči vreme rada na poljima. Proizvodimo hranu za sve i bitno je da najvažniji posao – proletnju setvu, obavimo kako treba – poručio je Jakšić.

Inače, u toku je setva šećerne repe i pripremni radovi za setvu kukuruza i soje. Repromaterijala ima dovoljno, rekli su nam u NAP Srbije. Jedino je problem s đubrivom, odnosno s njegovim transportom do njiva.

-Mi ga ne lagerujemo već držimo kod skladištara. Inače, cena na berzi mu je pre pojave korona virusa otišla naviše. Takođe, problem je s mikrobiološkim đubrivom koje stiže iz Mađarske jer sad ne može da uđe u Srbiju. Hemijskih preparata ima sasvim dovoljno, kao i goriva – kaže Jakšić.

Pomenimo, preporuka je da svi poljoprivrednici ovih dana nose sa sobom legitimaciju, to jest karticu gazdinstva u slučaju da budu kontrolisani. S obzirom na to da kartice nemaju svi jer se one više ne izdaju, dovoljno je da imaju rešenje o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava ili papir kojim dokazuju aktivan status ili bilo koje rešenje koje su u skorije vreme dobili od Ministarstva poljoprivrede (Uprave za agrarna plaćanja) – o isplati podsticaja, odobravanju projekata… Bitno je samo da se vidi da se bave poljoprivrednom delatnošću.

Podsetimo, pre par dana propisano je da je, u slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite zasada od mraza, tokom perioda zabrane kretanja, od 20 časova do 5 sati, svaki poljoprivredni proizvođač, odnosno vlasnik ili korisnik zasada ili druge poljoprivredne površine, dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja.

Zahtev se podnosi Upravi za zaštitu bilja na email [email protected].

Poljoprivrednici iz Srednjobanatskog okruga prijave mogu da podnesu i putem telefona 064 881 84 49.

U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, broj lične karte i adresu osobe koja će se kretati u periodu od 20 do 5 časova.

Potrebno je navesti i broj poljoprivrednog gazdinstva i lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere.

Takođe, neophodno je navesti vreme i dan kada će biti sprovedene agrotehničke mere.

S obzirom na to da su se poljoprivrednici žalili da dugo čekaju na odgovor na zahtev za odobrenje kretanja, preporuka je da nose sa sobom odštampanu prijavu koju su poslali Upravi za zaštitu bilja. Ako se desi da ih kontrolišu i proveravaju, ako se ispostavi da su prijavljeni za propusnicu, neće biti problema, to jest prekršajnih prijava.

S. G.