banner-image

Kafilerija Proteinka pripojena Energozelenoj

Vlada Srbije donela je odluku kojom je somborska kafilerija za preradu životinjskog otpada Proteinka pripojena Energozelenoj u Inđiji.

Ovo je izjavila gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović prilikom jučerašnje posete premijerke Ane Brnabić i zajedničkog obilaska radova na rekonstrukciji centralne gradske pijace.
-Važno je napomenuti da, pored toga što Grad Sombor radi na očuvanju svog kulturnog nasleđa, mnogo projekata ima i u zaštiti životne sredine, kako kada je u pitanju gradska deponija, tako i kada je u pitanju rekonstrukcija prečišćivača otpadnih voda, ali svega ovoga zapravo ne bi bilo u dovoljnoj meri, da nema adekvatne podrške Vlade. Ova podrška svakako za nas od najvećeg značaja jeste, s obzirom na juče održanu sednicu na kojoj su donete za nas ključne odluke i kada je u pitanju oblast zaštite životne sredine, s obzirom da je Vlada tokom jučerašnjeg dana usvojila odluku kojom pripaja Veterinarsku ustanovu „Proteinka“ „Energozelenoj“ u Inđiji i to su poslednji koraci ka tome da ovaj problem i konačno rešimo“ izjavila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, a navodi se na sajtu Grada.
Ovo je u novembru prošle godine najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekavši da Proteinka, koja je Somborcima višedecenijski problem zbog neprijatnih mirisa, od 15. januara 2020. neće raditi kao kafilerija.
Premijerka juče u poseti Somboru, foto: Grad Sombor
Energozelena je u Srbiji prisutna od 2006. godine. Bila je u vlasništvu investitora iz Belgije koji su zbog nekorektnog odnosa Vlade Srbije i nelojalne konkurencije dve državne kafilerije (u Ćupriji i Somboru) poveli spor protiv naše zemlje.
U fabriku u Inđiji uložili su 21,5 milion evra, krenuli su sa neškodljivim uklanjanjem sporednih proizvoda životinjskog porekla po najvišim standardima, a u poplavama 2014. preradili su više od 650 tona otpada. Međutim, od poslovanja su odustali zbog, kako su naveli, povreda odredaba bilateralnog sporazuma o najpovlašćeniji naciji.
Podsetimo, kako je Agrosmart pisao, prošle godine  Srbija je postala vlasnik 100 odsto kapitala privrednog društva Energozelena u Inđiji, nakon što je Vlada donela odluku o izmenama i dopunama osnivačkog akta društva.

Kako je tada navedeno u saopštenju Vlade, ovo društvo baviće se tretiranjem i odlaganjem otpada, koji nije opasan, ni čvrst. Delatnost obuhvata rad deponija neopasnog otpada, odlaganje (zbrinjavanje) neopasnog otpada spaljivanjem, insineracijom (termički tretman otpada u stacionarnom ili mobilnom postrojenju) ili drugim metodama, sa ili bez iskorišćavanja za proizvodnju električne energije ili pare, komposta, zamene za goriva, biogasa, pepela ili drugih proizvoda za dalju upotrebu. Takođe obuhvata i tretman organskog otpada za odlaganje.

S. K.