banner-image

Sombor na lavandu miriše

Proteklih nekoliko dana njive i bašte oko Sombora postale su slika i prilika jedne Provanse, Toskane pa i nekih drugih lokacija koje smo, do sada, viđali samo na televizijskim ekranima i u časopisima.

Lavanda, zasađena u okviru Projekta prekogranične saradnje Interreg „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“, prvi put je procvetala, između ostalih mesta, u baštama i poljima Bačkog Monoštora, Riđice, Stanišića, Svetozar Miletića i Sombora, prenosi zvanični sajt Grada Sombora.

Jesenas je, na ukupno 28 lokacija u gradu i sedam naseljenih mesta, zasađeno gotovo 30 hiljada sadnica lavande na nešto više od 3 hektara. Ta lavanda ovih dana prvi put pokazuje svoj potencijal, koji će od sledeće godine u potpunosti biti na raspolaganju za proizvodnju eteričnih ulja i drugih proizvoda po kojima je ova biljka poznata.

Iako se čini da lavanda ne zahteva veliku negu, to u početku nikako nije slučaj. Članice Udruženja „Lavangrad“, koje je formirano u okviru Projekta, sa sedištem u Bačkom Monoštoru, nastoje da svoje sadnice održe u najboljem stanju uz redovnu brigu povremenim zalivanjem i okopavanjem.

Tridesetak žena i članovi njihovih porodica su svesni da su sa lavandom ušli u polje koje je, u našim krajevima, malo kome poznato, ali smatraju da će rezultati prevazići njihove napore i da će već sledeće godine, nakon prve prave „žetve“, imati zavidne rezultate i motiv da prošire svoje zasade.

Lavanda je višegodišnja biljka koja, pored dekorativne uloge, daje eterična ulja što predstavlja jedan od najpoznatijih i najčešće korišćenih proizvoda. Sušenjem cveta dobija se sirovina koja je upotrebljiva na mnogo načina, od prehrane do kozmetike. Sve to je tek na članicama Udruženja da otkriju i tako sebi obezbede dodatan izvor prihoda, ali i posao koji će im pružiti zadovoljstvo i povezati ih sa drugim sličnim udruženjima i aktivnostima.

Više informacija o samoj lavandi, udruženju i projektu zainteresovani mogu pronaći na sledećim linkovima: www.womentosave.org i www.facebook.com/womentosave