banner-image

Naučnici u Holandiji prave  kravlje mleko bez krava

-Možda ćemo jednog dana moći da proizvodimo proteine od ćelija  uzgojenih na krovu zgrada, kaže Džulija Kepler iz Laboratorije za inženjerstvo prehrambenih procesa, prenosi sajt Univerziteta u Vageningenu (VUR). Ova laboratorija ispituje mlečne proteine koji se proizvode bez učešća krava. Tokom naredne četiri godine, Kepler i njene kolege će preduzeti velike korake na novom putu tranzicije proteina.

Proizvodi sa novim proteinima još nisu toliko popularni kao meso ili mlečni proizvodi. Čini se da su mnogi ljudi spremni da ih konzumiraju samo ako su uporedivi sa mesom ili mlečnim proizvodima. Na primer, ukus i tekstura treba da se takmiče sa šniclom ili čašom mleka. Aktuelna istraživanja ispituju da li su i novi proteini hranljivi i zdravi. Proizvodnja takođe treba da bude pristupačna za prehrambenu industriju. Samo pod ovim uslovima je verovatno da će tranzicija proteina dobiti veći zamah u proizvodnji.

Naučnici VUR-a rade na tranziciji proteina na više načina. Godinama su sprovodili istraživanja svih vrsta biljnih proteina, kao što su oni iz  pasulja i sočiva.

U budućnosti,  mesne alternative bi mogle da završe na našim tanjirima češće nego sada. Međutim, oni nisu jedina opcija koja se razmatra kao zamena životinjskih proteina.

Novi protein se uskoro neće moći razlikovati od pravih životinjskih proteina, tvrde naučnici. Mleko napravljeno sa novim vrstama proteina nije kao biljno mleko, već više kao pravo kravlje mleko. Nova VUR-studija se fokusira na mlečne proteine, koje proizvode ćelije.

– Mislim da će mlečni proteini proizvedeni iz ćelija biti važni na tržištu proteina, ali su još uvek relativno nedovoljno istraženi, kaže Kepler i dodaje da imaju veliki potencijal jer za njihovu proizvodnju nije potrebno mnogo zemlje, već se mogu proizvoditi i u gradu na krovovima zgrada.

U naredne četiri godine, VUR će sprovesti pionirska istraživanja na ovu temu, zajedno sa Univerzitetom u Mastrihtu i Univerzitetom u Utrehtu. Takođe će biti uključene i start-up kompanije koje proizvode proteine na bazi ćelija. Konzorcijum će istražiti tri načina pravljenja proteina zasnovanih na ćelijama. Kepler objašnjava da se u prvom slučaju koriste ćelijske linije koje mogu proizvesti punomasno mleko. Zatim, koristiće se genetski modifikovani mikrobi koji proizvode jedan specifičan mlečni protein. Treća linija istraživanja podrazumeva korišćenje mikrobnih proteina kakvi jesu, bez genetske modifikacije.

Sledeći korak je da se pokažu mogućnosti prehrambenoj industriji. -Ako ne moramo da izolujemo specifične proteine, ovo bi bila najodrživija i najprofitabilnija opcija za industriju. Ali u isto vreme, zahteva veliku pažnju u pogledu bezbednosti i regulativnih ograničenja. Zbog toga sarađujemo i sa stručnjacima u toj oblasti, kaže Kepler. Održivost je važan faktor ovih istraživanja.

-Zamena životinjskih proteina alternativama zasnovanim na ćelijama mogla bi pomoći da se smanji ekološki otisak mlečne industrije, dodaje Kepler.