banner-image

Poljoprivrednici krenuli u proteste, blokade širom Srbije

Poljoprivrednici širom Srbije danas u podne okupljaju se na udarnim punktovima u svojim gradovima, kako su i najavili. Traktorima stižu na mesta na kojima su protestovali prošli put. 

Foto: Viber grupa Inicijativa za opstanak poljoprivrede Srbije

U Novom Sadu okupljaju se ispred Master centra, a neki su krenuli za Beograd, mada, kako navode u udruženjima poljoprivrednika, policija im ne dozvoljava da priđu gradu.

Danas u 11 sati poljoprivrednice se okupljaju i u Zrenjaninu. Odlučiće da li će u pitanju biti protestna vožnja magistralnom kroz Zrenjanin ili će doći do zaustavljanja u frekventnijoj saobraćajnoj tački.

Poljoprivrednik Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata za Agrosmart kaže da je razlog ovog poteza nereagovanje Vlade:

„Pre više od dve nedelje smo predali zahteve jer je loša i ratarska i stočarska situacija. Ništa nije ispunjeno, a potencijalno rešenje nam je ponuđeno tek od 2024. godine. Nama rešenje treba odmah!

Tražimo povećanje subvencija po hektaru, ukidanje akciza na dizel gorivo koje je 100 litara po hektaru na godišnjem nivou, kao i regulisanje naknade za navodnjavanje“, kaže Vukov.

Foto: Viber grupa Inicijativa za opstanak poljoprivrede Srbije

Mimo zvaničnih zahteva, poljoprivrednici zahtevaju da Vlada interveniše i prilikom žetve pšenice jer se trenutno najavljuje 18 dinara u otkupu. Kako navodi Vukov – ovo znači samo jedno: propast.

„Neka država smisli sama šta će! Nama je pomoć neophodna. Nakon sastanka sa predsednicom Vlade nije nam ponuđeno nikakvo rešenje, a mi smo ostali ispod nivoa isplativosti proizvodnje“

Poljoprivrednici navode da će se protesti nastaviti u narednim danima ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune.

U 9 časova jutros okupili su se poljoprivrednici na magistralnom putu Kula – Crvenka, u Požarevcu, u Subotici, kod Rafinerije u Pančevu, u Loznici na Valjevskom putu, u Bavaništu na mostu…

Vanja Velisavljev