banner-image

Uručeno po 12.000 dinara zakupcima tezgi sa najviše bezgotovinskih transakcija

Na pijaci “Stari Merkator” 29. septembra 2023. godine prvi put su uručene novčane nagrade zakupcima tezgi koji su tokom avgusta meseca imali najviše bezgotovinskih transakcija, u okviru drugog kruga projekta „Digitalizacija pijaca“. 

Privredna komora Srbije, kao asocijacija koja okuplja sva privredna društva u Republici Srbiji, predstavlja prirodno mesto sa kojeg je ova inicijativa mogla biti pokrenuta i realizovana. „Jedan od naših prioriteta je promocija bezgotovniskog plaćanja i zadovoljstvo nam je što doprinosimo da pijace postaju mesta na kojima se može plaćati i karticama“, istakla je Katarina Ocokoljić.

Nagrade zakupcima uručila je Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije i tom prilikom se zahvalila svim učesnicima i partnerima u projektu „Digitalizacija pijaca“. 

Prvu nagradu osvojio je zakupac sa pijace “Palilula”, sa ukupno 235 transakcija, drugo mesto pripalo je zakupcu sa pijace “Stari Merkator”, sa realizovanih 112 transakcija, dok je treće mesto zauzeo zakupac sa pijace “Blok 44”, ostvarivši 91 transakciju. Četvrto i peto mesto pripalo je zakupcima sa pijace “Stari Merkator” koji su ostvarili 81, odnosno 74 bezgotovinske transakcije. Pokazatelj da idemo u dobrom pravcu je činjenica da su pet dobitnika novčanih nagrada ukupno realizovali oko 600 bezgotovinskih transakcija.

Uvođenje bezgotovinskog plaćanja na beogradskim pijacama koje je počelo pre dve godine pokazalo se kao veoma dobar potez. „Kalenić“, „Palilula“ i „Đeram“  bile su prve u nizu beogradskih pijaca na kojima su postavljeni POS terminali za plaćanje karticama. Uvedenim novinama zadovoljni su i zakupci i potrošači, jer im je pijačna prodaja/kupovina dosta olakšana. Tada je prvi put u Srbiji kupcima omogućeno da voće, povrće i druge proizvode plate bezgotovinski.

Drugi krug projekta „Digitalizacija pijaca“ počeo je sredinom juna, čime je mogućnost bezgotovinskog plaćanja uvedena i na pijacama “Stari Merkator”, “Zemun” i “Blok 44”.

Pilot projekat „Digitalizacija pijaca“ pokrenula je Privredna komora Srbije, a inicirala kompanija Mastercard. Ovaj projekat se realizuje uz podršku JKP „Beogradske pijace“, kompanija PaytenChipcard i Banca Intesa.

Tokom promotivnog perioda u trajanju od godinu dana, svakog meseca pet trgovaca koji ostvare najveći broj bezgotovinskih plaćanja, osvajaju novčanu nagradu u iznosu od 12.000 dinara, zahvaljujući kompanijama Mastercard i Chipcard.

Pijace u glavnom gradu su na ovaj način postale mesta koja potrošačima pored kvalitetne, sveže i raznovrsne ponude pružaju mogućnost izbora i u pogledu načina plaćanja.