banner-image

Mladima dodeljeno još 120 kuća na selu, konkurs se nastavlja početkom godine

Ukupan broj dodeljenih kuća na selu na osnovu konkursa Ministarstva za brigu o selu je 2650. Program dodele sredstava za kupovinu seoskih kuća za mlade nastavlja se odmah početkom sledeće godine, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić potpisavši u Palati Srbija još 120 ugovora za kupovinu kuća na selu.

Jelena Stepić, profesor matematike u zrenjaninskoj tehničkoj školi živeće blizu roditeljskog doma u Srpskom Itebeju u opštini Žitište „Ostajem u svom selu i tu planiram da stvaram porodicu. Drago mi je što moja kuća ovog puta ima najveću okućnicu, baviću se ratarstvom i povrtarstvom, a moji će mi svakako pomoći“.

Najviše novih seoskih kuća danas su dobili Sombor – 14, Nova Crnja – 9, Novi Kneževac i Bečej – 8, dok u ostalim delovima Srbije prednjače Pirot i Golubac. Najtraženije selo je ovog puta Banatsko Aranđelovo u koje će se doseliti pet porodica, među kojima i bračni par sa osmoro dece.

Zamenik predsednika komisije, agroekonomista Milan Prostran istakao je vidljive rezultate posle nepune tri godine „Ovaj program ima strateško – razvojni karakter po ugledu na svetske programe, stručno – naučni karakter uz podršku SANU i pre svega vanpolitički karakter.“

Anđela Urošević i Srđan Pantić čekaju bebu i živeće u selu blizu Paraćina „Ovaj konkurs je bila za nas odskočna daska. Mislim da je važno za svakog da se osamostali, da ima svoj krov nad glavom i svoje parče hleba. Planiram da otvorim salon lepote, a suprug i ja ćemo se svakako baviti poljoprivredom.“, rekla je Anđela.

Dobitnici kuće u selu kod Bečeja Daliborka i Dušan Vujčin bili su iskreni „Sve koje znamo morali su da uzmu kredit da bi kupili kuću, a mi smo svoju dobili i to čini mi se preko noći. Zahvalni smo Ministarstvu za brigu o selu, naš san se ostvario“, rekao nam je Dušan.

Najjeftinija kuća ovoga puta koštala je 480.000 dinara i nalazi se u somborskom selu Bezdan, a dobitnici najveće kuće od čak 346 kvadrata sele se u Srpsku Crnju, gde će moći da sade i gaje na više od 19 ari placa.