banner-image

U biznis s malinama može se sa 2.700, kamilici dosta i 700 evra

Kako pokrenuti posao s hiljadu evra? Ovo pitanje i razmišljanje sigurno je sastavni deo svakodnevice mnogih u Srbiji, bilo da nisu zaposleni, rade za neredovne ili male plate ili su pak u procesu restrukturiranja minulih meseci ostali bez radnog mesta. Retki su oni koji spadaju u ove kategorije, a da u džepu imaju pozamašnije sume i lako mogu započeti sopstveni biznis.

Stručnjaci i poslovni ljudi poručuju da se u preduzetničke vode može uploviti i ako niste „puni kao brod“, a savetuju, između ostalog, i ulaganje u poljoprivredu. Srpska asocijacija menadžera (SAM), „DNA komjunikejšns“ i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) su, u sklopu projekta za razvoj preduzetništva „Šansa za novi početak“ analizirali koliko je novca potrebno za pokretanje vlastitih poslova.

Izračunali su da ulaganje u proizvodnju kamilice na hektaru iznosi 700 evra, heljde hiljadu, žalfije 1.200, a belog sleza 1.300 evra. U proizvodnju bosiljka na hektaru potrebno je uložiti 1.100 evra, a višerodnih malina na 200 kvadratnih metara oko 2.700 evra. Za plastenik s cvećem od 150 metara kvadratnih ulaganje je 3.000 evra, toliko je potrebno i za japanske prepelice, a kalifornijske gliste traže nešto više – oko 3.500 evra.

Plastenička proizvodnja povrća bi se, po ovoj analizi, mogla pokrenuti sa 2.000 do 4.000 evra, ružičnjak na deset ari može se podići za 3.500 evra, a za kupine na hektaru potrebno je 10.000 evra.

Ko se odluči za stočarstvo, najjeftinije će proći ako uloži u svinje – 1.200 evra, dok za tov junadi treba 5.000 evra, za koze oko 4.500, a za ovce 3.500 evra.

Projekat za razvoj preduzetništva „Šansa za novi početak“ zvanično je pokrenut danas, a u narednih šest meseci biće održano osam preduzetničkih sajmova u osam regiona Srbije. Cilj je da se podstakne preduzetništvo u Srbiji i ohrabre ljude da iskoriste svoje znanje i resurse za započinjanje sopstvenog biznisa. Prva tri sajma održaće se u Nišu, Kruševcu i Subotici.

„Preduzetničke ideje i preduzetnička iskustva koja će biti predstavljena na sajmovima, treba da pruže posebnu podršku radnicima preduzeća u restrukturiranju, da im ukažu na to kako najbolje mogu da iskoriste svoje znanje, iskustvo i sredstva, te da razvijanjem preduzetničkog duha obezbede radno mesto za sebe i članove svojih porodica. Takođe, ovaj projekat je namenjen i svima ostalima koji žele da se oprobaju u preduzetništvu i pokrenu sopstveni biznis“, izjavila je izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović na predstavljanju projekta u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na preduzetničkim sajmovima biće predstavljeno oko 200 preduzetničkih incijativa, koje su osmišljene na osnovu višemesečnog istraživanja i u skladu sa specifičnostima i potrebama svakog regiona u Srbiji, razvrstanih po delatnosti i visini investicije. Učesnici će dobiti besplatne savete i ideje o tome u koje oblasti mogu potencijalno investirati, šta je sve potrebno za pokretanje biznisa i kolika su početna sredstva.

„Šansa za novi početak“ je projekat koji sprovodi SAM sa agencijom DNA Communications i uz finansijsku pomoć USAID u narednih 18 meseci. Podržali su ga Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Privredna komora Srbije, kao i brojni lokalni partneri koji se bave razvojem preduzetništva. Više informacija o projektu nalazi se na sajtu www.novipocetak.rs