banner-image

Sahranili poljoprivredu i vratili se kući

Sedamnaesti dan od kad su na putu za Beograd zaustavljeni kod Čente paori iz Srednjeg Banata odustali su od protesta i krenuli svojim kućama.
Na simboličan način poljoprivrednici su u Čenti podigli „grobnicu“, stavili krst i upalili sveće za poljoprivredu.

Kako kažu, ovo ipak nije kraj njihove borbe protiv izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali smatraju da trenutno njihov ostanak na barikadi u Čenti gde su proveli više od dve nedelje nema efekta.

Poljoprivrednici ne odustaju od zahteva za povlačenje iz skupštinske procedure izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, izjavio je danas predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije Miroslav Kiš.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da su poljoprivrednici juče razgovarali sa predstavnicima Ministarstva privrede i savetnikom premijera Draganom Glamočićem od kojih nisu dobili uveravanja da će predloženi zakon biti preispitan ili povučen.

„To za nas znači da Vlada ne odustaje od namere da se najbolje obradivo zemljište u Srbiji da u zakup na 30 godina investitorima, samo na osnovu njihovog biznis plana, a u tom slučaju mali poljoprivrednici će ostati bez uslova za rad“, kazao je Kiš.

Poljoprivrednici protestuju od 24. novembra jer se protive predlogu da se omogući izdavanje u zakup na 30 godina najviše do 30 odsto državnog zemljišta kojima gazduju lokalne samouprave. Oni su danas odustali od namere da traktorima dođu u Beograd i predaju zahtev za povlačenje predloženog zakona iz Skupštine.
U Srbiji, po rečima Kiša, oko 12.000 poljoprivrednika zakupljuje 240.000 hektara državnog zemljišta, od čega je 90 odsto u Vojvodini.

„To zemljište zakupljujemo na licitacijama po tržišnim cenama koje se obračunavaju u skladu sa kretanjem deviznog kursa, a plaćamo i porez na imovinu na to zemljište. Ukoliko se dozvoli investitorima da oni zakupljuju zemljište mimo licitacija, samo na osnovu predloženog biznis plana koji će ocenjivati komisija, mi nećemo imati šta da obrađujemo jer je sada u zakupu malih poljoprivrednika skoro sve obradivo zemljište u Srbiji“, upozorio je Dragan Kleut, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

Kako je ocenio, poljoprivrednici nisu u mogućnosti, čak i da se udruže, da konkurišu velikim inostranim i domaćim kompanijama da uzmu velike parcele državnog zemljišta u zakup jer su već prezaduženi.

„Iza nas ne stoji ni jedna partija niti tajkuni. Protestujemo da bi zaštitili svoje porodice i pravo na rad. Zemljište je najvažniji državni resurs i ako to izgubimo i dozvolimo monopol bilo kome na zemljište izgubićemo i državu“, kazao je Mirko Pejović, poljoprivrednik iz Vrbasa.

On je najavio da će poljoprivrednici pokušati da u razgovoru sa lokalnim vlastima i poslanicima izdejstvuju da predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu budu povučen iz skupštinske procedure.

(RTV; Beta)