banner-image

Cene paorske robe padaju i kod nas i u svetu

Višenedeljni trend izrazite cenovne stabilnosti, prekinut je u nedelji za nama. Na žalost poljoprivrednih proizvođača promena na tržištu se desila usled opšteg pada cena na tržištu žitarica. Cene dve najvažnije žitarice su se protekle nedelje praktično vratile na nivo sa početka žetve, što znači da su se praktično izjednačile sa ovosezonskim cenovnim minimumima.

Pad cena po pravilu utiče na pasivnost tražnje u očekivanju daljeg pada cena, tako da smo u proteklom periodu imali naglašeno veću ponudu od tražnje, a što je rezultiralo prometom od svega 600 tona robe, što je na približnom nivou kao u prethodnoj nedelji, ili preciznije za svega  2,44 % manje. Finansijska vrednost prometa je iznosila 11.088.000 dinara, odnosno za 14,02 % manje u odnosu na isti parametar u prethodnoj nedelji.

Hlebno žito pada mimo pravila

Cena pšenice je više od dva meseca stagnirala, da bi prve nedelje decembra tržište dalo signal da bi cena mogla da ide naviše. Međutim, već druge nedelje decembra tržište beleži nagli pad, pa je tako na bazi dva zaključena kupoprodajna ugovora izdefinisana berzanska cena od 19,58 din/kg ( 17,80 bez PDV), što je najniža cena pšenice ovogodišnjeg roda još od kraja avgusta meseca. U odnosu na cenu iz prethodne nedelje to je pad od 2,79%.

Suprotno svim iskustvenim pravilima koja nam govore da bi upravo decembar mesec trebao da bude period prvog cenovnog pika na tržištu pšenice, dešava se upravo suprotno. Objašnjenje postoji i ono se nalazi pre svega na terenu međunarodnih tržišnih dešavanja. Trenutne okolnosti ne idu u prilog rastu cena, naprotiv.

Kukuruz tavori u skladštima

Posle više od dva meseca, cena kukuruza je pala na nivo ispod 16,00 din/kg bez PDV. Protekle nedelje je registrovano trgovanje ovom robom po ceni od 17,38 din/kg (15,80 bez PDV), što je za 2,47% manje od cene iz prethodne nedelje. Izvoz praktično stoji, pa i promet na srpskom tržištu neposredno deli sudbinu izvoznika. Prema nezvaničnim informacijama, terminske prodaje kukuruza na crnomorskom paritetu praktično i nema za narednih mesec dana, pa se ni u narednom periodu ne očekuje intenziviranje trgovanja na našem tržištu. Kukuruza u robnom potencijalu ima mnogo i ta će roba pre ili kasnije nekim trgovinskim kanalima biti prodata, ali kada će taj trenutak doći niko u ovom trenutku ne može da precizno predvidi.                                                                              

Prodeks

Ovonedeljni promet na „Produktnoj berzi“, identičan je prošlonedeljnom, kada je u pitanju njegov obim. Međutim, cenovno posmatrano ova nedelja je ipak donela značajnije promene i to i na tržištu pšenice i na tržištu kukuruza. Posle dvomesečne stabilnosti i blagog osciliranja cene i kukuruza i pšenice beleže pad. Sam po sebi u pomenutom periodu, cenovni pad se povremeno već događao, ali je za ovu nedelju specifično to što su cene obe žitarice pale ispod donje dvomesečne granice za pšenicu od 18,00 din/kg, bez PDV-a, odnosno za kukuruz od 16,00 din/kg, bez PDV-a.

Na današnji dan za kilogram pšenice plaća se 17,80 din, bez PDV-a, a za kilogram kukuruza 15,80 din, bez PDV-a.

Kao posledica ovakvog cenovnog pada obe najznačajnije ratarske kulture i PRODEX beleži pad indeksne vrednosti nezabeležen u poslednja dva meseca. Na današnji dan ovaj indeks beleži indeksnu vrednost od 203,64 poena, što je za 2,08 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

(Produktna berza)