banner-image

Orlovi belorepani otrovani pesticidima

Društvo za zaštitu i proučavnje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je danas da je njihov aktivista u ataru Ribareva kod Apatina u decembru pronašao otrovanog odraslog orla belorepana, te upozorilo da je u okolini ove opštine trovanje ptica posebno rasprostranjeno, jer je, kako navode, tokom protekle dve godine na tim terenima uginulo 11 orlova belorepana, uglavnom od posledica trovanja pesticidima.

„Ovaj belorepan imao je sreću, jer ga je pronašao ornitolog, koji je o tome obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Brzom reakcijom zaposlenika JP Vojvodinašume, ptica je prenesena u prihvatilište za divlje životinje koje funkcioniše u Zoo vrtu na Paliću. Tamo je pregledana, i odmah nakon toga je počelo njeno lečenje, nega i oporavak“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da većina otrovanih ptica ostaje nepronađena.

U saopštenju se ističe da se crna serija stradanja strogo zaštićenih ptica na apatinskim terenima nastavlja, te da su pronađena još dva mišara sa identičnim simptomina tokom decembra i januara, koji su takođe prebačeni u palićko prihvatilište na lečenje.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izrazilo je ogorčenje „očiglednom upornošću svih koji se bahato odnose prema pesticidima“. Ornitolozi navode i da ovo nisu prvi slučajevi zloupotrebe pesticida ove zime u opštini Apatin, te da je još sredinom novembra kod sela Kupusina locirana njiva na čijoj površini su bili razbacani mamci sa cink-fosfidom koji služi za trovanje glodara.

„To je potpuno suprotno propisima koji kažu da se taj rodenticid može upotrebljavati samo zakopavanjem u aktivne rupe poljske voluharice. Iako ima stidljivih naznaka da se koordinacija državnih organa u ovim slučajevima poboljšava, ona daleko od dovoljne da bi se trovanja zaštićenih divljih životinja sprečila“, ukazuju ornitolozi.

Oni apeluju i na Ministarstvo poljoprivede i zaštite životne sredine da što pre formira mrežu stručno opremljenih prihvatilišta za zbrinjavanje i lečenje zaštićenih divljih životinja širom Srbije, kako se u brojnim slučajevima u kojima građani pokušavaju da im pomognu ne bi desilo da bolesne ptice moraju da putuju stotinama kilometara da bi im se obezbedila stručna pomoć.

(RTV)