banner-image

Uz pomoć Evropske unije do novog stada

Daleko na brdu iznad Kladova, u zaseoku Planinica, u kojem ima oko 50 stanovnika u dvadesetak, uglavnom staračkih i razuđenih domaćinstava, živi skromna i vredna porodica Trajilović. Njihov život, u ovom udaljenom zaseoku, predstavlja konstantnu borbu, ali se Trajilovići trude da sve stignu i postignu i raduju se kada vide napredak na svom imanju – poput nedavnog uvećanja stada ovaca zahvaljujući donaciji Evropske unije i FAO. Svaki, makar i mali korak napred, porodici pruža novu nadu u budućnost.

Poplave su u 2014. godini nanele veliku štetu njihovom domaćinstvu. „Od bujice nam je pre dve godine stradalo 6 jagnjadi koji su bili u ogradi kraj potoka“, kaže Leposava Trajilović. „To, i šteta na žitu i livadama koju smo imali zbog kišne godine, su nas  još više unazadili“.

Nakon poplava, domaćinstvo Trajilovića se prijavilo za program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, koji sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).  Kako njihovi osnovni izvori prihoda za život potiču od stoke, prioritet im je bio da dobiju jagnjad. Osim Trajilovića , još osam poljoprivrednih domaćinstava iz Kladova i Majdanpeka dobilo je ili će dobiti stoku do kraja avgusta.

U domaćinstvu Trajilovića žive Vinet i njegova supruga Tanja i njihova deca ,trogodišnja Milijana i dvogodišnji Mladen, a tu je i Vinetova majka, baka Leposava. Udaljeni su 24 kilometra od Kladova, od toga je 12 kilometara seoskog, neasfaltiranog puta, izrovanog bujicama nakon kiša, a do prvih sela koja su kilometrima udaljena, uglavnom idu peške.

U staroj kući, pravljenoj od drveta i blata, sa zemljanim podom, porodica Trajilović provodi svoje dane. Trude se da kuću održavaju najbolje što mogu. Dugotrajne kiše 2014. godine nisu poplavile kuću, ali su izazvale štetu, krov je prokišnjavao, a nakon kiša su od vlage otpadali delovi plafona i popucali zidovi. Tokom hladnih perioda svi spavaju u jednoj prostoriji u kojoj lože, a u toplim periodima baka Leposava sa decom spava u kući, dok Vinet i Tanja spavaju na otvorenoj terasi.

Deca, najveća radost ove skromne i vredne porodice, njihov su osnovni razlog za neprekidnu i tešku borbu i brigu. Oboje dece su prevremeno rođeni, u 7. mesecu, što je kod trogodišnje Milijane ostavilo posledice. Pored problema sa psihomotornim razvojem, mala Milijana ima disfunkciju bubrega zbog čega je na terapiji antibioticima skoro od rođenja. Briga o njoj, pored vremena, zahteva i značajna materijalna sredstva, jer samo za neophodne katetere porodici za mesec dana treba oko 70.000 dinara, tako da svi prihodi i povremena pomoć koju dobiju od rodbine odlaze na ove potrebe. A od najbliže bolnice ih dele desetine kilometara…

Porodica živi od stočarstva, gaje ovce, krave i svinje i imaju prihode od njihove prodaje i prodaje sira i mleka. Uslovi držanja stoke su skromni, objekti stari, ali o stoci dobro brinu. Vinet i Tanja rade u polju i brinu o stoci, dok Leposava uglavnom brine o deci i kući.  Od 8,5 hektara zemlje koju obrađuju , oko 2,5 hektara je njihovo zemljište – registrovano poljoprivredno gazdinstvo, dok je ostalo pod zakupom. Oko 2,5 ha je pod žitaricama (kukuruz, ovas, tritikale), a kose i nekoliko hektara livada. Imaju stari traktor i nešto od priključaka, ostatak pozajmljuju od suseda. 

Usled bujičnih poplava i stalnih kiša koje su padale 2014.godine, na imanju Trajilovića su stradali usevi i livade, značajno je bio smanjen njihov prinos i kvalitet; ovas i tritikale su polegli, bilo je problema pri žetvi, kukuruz je budjao, teško se čuvao…Postojali su i drugi problemi, naglašava Leposava, koji još uvek traju: „Prodaja stoke ide sve teže, teže se i naplaćuje, ali mi ovde imamo uslove samo za stočarstvo. Trudimo se da obezbedimo sve što nam treba, ali teško idemo napred. Zato smo se i prijavili za pomoć…“.

Početkom jula, FAO je na imanje Trajilovića isporučio sedam visoko kvalitetnih jagnjadi. „Jagnjad koju smo dobili će značajno doprineti da povećamo stado“, kaže Leposava, „ a poboljšaćemo i njegov kvalitet jer ćemo žensku jagnjad koju budemo dobijali ostavljati za dalji priplod. Najvažnije nam je da deca budu dobro, onda će sve biti dobro…“

Domaćinstvo Trajilovića je jedno od ukupno 3.803 domaćinstava u istočnoj Srbiji koja su do sada dobila neki od 23 paketa pomoći koju je FAO isporučivao u okviru programa „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“. Očekuje se da će do kraja godine ukupno 5.113 poljoprivrednim domaćinstava iz opština Boljevac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Svrljig i Zaječar učestvovati u ovom programu pomoći EU.

(Agrosmart)