banner-image

Nedimović: Nema razloga da prelevmani ostanu

On je na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije istakao da su cene mleka u Evropi porasle i da nema opasnosti da se taj poljoprivredni proizvod „prelije na tržište Srbije i ugrozi domaću proizvodnju“.

„Srbiji za nekoliko meseci, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ističe poslednji rok za ukidanje prelevmana na mleko kao zaštitene mere za uvoz jeftinog mleka iz evropskih zemalja“, kazao je Nedimovć.

Vlada Srbije uvela je u junu prošle godine prelevmane (uvozne takse) za mleko od deset do 20 dinara po litru, kao i za kiselo-mlečne proizvode od deset do 30 dinara da bi zaštitila domaću proizvodnju u trenutku kada su cene tih proizvoda na evropskom tržištu bile na istorijskom minimumu od oko 20 evro centi po litru.

Odlukom od 30 decembra 2015. godine ta zaštitna mera je produžena prvi put.

Naknade za odvodnjavanje izračunavaće vodoprivredna preduzeća

Ministar Nedimović rekao je da naknade za odvodnjavanje više neće obračunavati Poreska uprava, već nadležna vodoprivredna preduzeća.

„Naknade će ubuduće određivati nadležna vodoprivredna preduzeća, ali komplikovanu metodologiju izračunavanja tek treba da utvrdimo“, rekao je Nedimović na sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije.

On je skupštinskom odboru predstavio Predlog izmena i dopuna Zakona o vodama i zatražio pomoć članova tog tela u utvrđivanju metodologije obračuna naknade za odvodnjavanje.

Predlogom izmena i dopuna tog Zakona, prema rečima Nedimovića, utvrđena su pravila o ispuštanju i kvalitetu komunalne vode i ona su usaglašena sa Evropskom unijom (EU) o prečišćavanju otpadnih voda.

Nedimović je naglasio i da će uskoro biti pripremljen novi Zakon o vodama prema kome se ne može ozakoniti nijedan objekat izgrađen pored vode ako to urbanistički uslovi ne dopuštaju.

Predstavljajući Predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Nedimović je rekao da one predviđaju procedure i rokove za korišćenje sredstva iz evropskih IPARD fondova.

„Izmena ovog zakona je preduslov i za otvaranje Pogavlja 11 koje se odnosi na poljoprivredu, a omogućiće da se na transparentan način koriste sredstva od 175 miliona evra iz IPARD fondova EU“, rekao je Nedimović.

On je dodao da će prvi konkursi za dodelu novca iz tih fondova biti raspisani naredne godine i da će se realizacija projekata finansiranih tim novcem kontolisati na licu mesta.

Cilj Izmena i dopuna Zakona o podsticajima je, prema rečima Nedimovića, bio da se proširi krug korisnika novca iz republičkog budžeta.

„Finansijski ćemo pomoći stočarstvo, posebno proizvodnju teladi za tov, a podršku će dobiti i mladi poljoprivrednici naročito u istočnoj i južnoj Srbiji gde se sela prazne. Mladi poljoprivrednici dobiće novac za pokretanje poljoprivredne proizvodnje unapred, a ne tek kada je započnu“, rekao je Nedimović.

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojio je sva tri predloga izmena zakona.

(Novi magazin)