banner-image

Fruškać, božansko piće iz Banoštora

Prvi od 16 kontejnera sa vinima “Fruškogorskih vinograda” iz Banoštora – “fruškać” beli, roze i crveni pre desetak dana krenuo je prekookeanskim brodom od Banoštora ka tržištu Kine. Ovom važnom izvoznom poslu doprineo je lično predsednik Kine Sji Đinping, koji je prilikom nedavne posete Srbiji probao “fruškać” i bio oduševljen njegovim ukusom i pitkošću. To je pokrenulo pregovore i ugovaranje izvoza. Tako pored Amerikanaca i Rusa, koji na svojim tržištima već mogu da kupe vina “ Fruškogorskih vinograda” iz Banoštora, sada to božansko piće mogu sebi da priušte i Kinezi. Tim pre, što  ova dobra i kvalitetna vina imaju pristupačnu cenu i što su dostupna širokim masama.

U “Fruškogorskim vinogradima”  je i deklaracija prilagođena kineskom tržištu, s obzirom na to da se na njoj, osim orginalnog ćirilično ispisanog imena, nalazi i novi brend “duša balkanska” ispisana kineskim pismom.

Sunce s Dunava i dobra zemlja fruškogorska

Vlasnik “ Fruškogorskih vinograda” je Gordan Bašić. Pi ar menadžer  “Fruškogorskih vinograda” Mirjana Đurić objašnjava da je Banoštor, selo beočinske opštine, jedno od najstarijih naselja u Vojvodini, idealno zbog povoljnog geografskog položaja, kvaliteta zemljišta i refleksije sunca s Dunava, jer ovde grožđe ranije sazreva i ima jedan do dva procenta šećera više u poređenju sa drugim vinogradarskim regionima Vojvodine.

Banoštor, idealno mesto za dobro grožđe

– Entuzijazam, vizija i ljubav prema vidnu opredelila je osnivače “ Fruškogorskih vinograda” da započnu vinsku priču baš u Banoštoru. U ataru sela, 2006.godine , kupili su i zakupili 110 hektara vinogradarskog zemljišta, na kojem se već nalazilo 46 hektara vinograda sorti šardone, italijanski rizling, pinot blank i župljanka – rekla je Mirjana Đurić.- Uz pomoć i saradnju poznatih enologa i vinogradara već sledeće godine podignuto je novih 13,5 hektara vinograda, a godinu dana kasnije još 8,5 hektara. Trenutno pod vinogradom nije 30 hektara, ali i njih “Fruškogorski vinogradi” pripremaju za sadnju ovih sorti vina, koje će upotpuniti ponudi i dati mogućnost našim eneolozima da pažljivom selekcijom i bredniranjem stvore nove vrhunske sorte.

U Banoštoru je ova kompanija ove godine proširila podrum na 300.000 litara, u kojem je najsavremenija oprema za proizvodnju i negu vina, a ponos “Fruškogorskih vinograda” je svakako presa marke “Bucher” sa internim gasom i moderna labaratorija grožđa i vina.  Premijum serija njihovih vina nazvana je “Kuet”, po keltskoj tvrđavi oko koje se u 15.veku razvilo današnje naselje Banoštor.

Od ove godine vinarija “ Fruškogorski vinogradi” iz Banoštora nudi i kvalitetnu seriju vina “ fruškać” i to beli, crveni i roze. Reč je o vinu koje ima najbolji odnos cene i kvaliteta i koji je osvojio i kineskog predsednika. Odziv domaćeg tržišta, ali i inostranog je iznad očekivanja, tako da se ove i naredne dve godine očekuje veliki rast prodaje.

Istraživački centar, organske sorte…

No, u ovoj kompaniji već postoje planovi i za narednih nekoliko godina. Tako se planira izgradnja međunarodnog  putničkog pristaništa u Banoštoru i podsticanje razvoja proizvodnje organskih i autentičnih proizvoda iz ovog sela. Ide se i ka uspostavljanju istraživačkog centra referentnog za rejon Fruške gore, što podrazumeva proširenje kolekcionog vinograda i izgradnju objekata za labaratoriju, pogon za mikrovinifikaciju i salu za degustaciju sa istraživačkim arhivom.

Inače, u ovom selu pored “Fruškogorskih vinograda” koji su stigli i preko okeana, ima još nekoliko malih vinarija u kojem mešani Banoštora već godinama proizvode vino koje je dobro poznato širom Srema. Mnogi mladi nastavljaju sa vinogradarstvom koje su započeli njihovi očevi ili dede, ali još im nedostaje mnogo sredstava za marketing kako bi kvalitetno i dobro vino proizvedeno u ovom selu kojem je Bog dao sve potrebno za kvalitet grožđa našlo put svetskog tržišta.

LJ.Malešević