banner-image

Španci, eksperti za plastenike, na usluzi i našim povrtarima

Da se vrednost zemlje ogleda  u načinu na koji se ona koristi, najbolje pokazuje primer Španije, odnosno juga te zemlje gde je, u gotovo pustinjskim uslovima, na više nego oskudnom tlu, razvijena moderna poljoprivreda, jedna od najuspešnijih na svetu. Region Almerije nadaleko je poznat po proizvodnji povrća, uglavnom u zatvorenom prostoru, a inteziviranje poljoprivrede podrazumevao je i razvoj pratećih industrija, tako da su Andalužani postali eksperti za povrtarske kulture ali i za agromehaničku opremu, odnosno proizvodnju plastenika, staklenika, irigaconih sistema…

Jedan od lidera u proizvodnju plastenika je kompanija IMA (IndustriasMetálicasAgrícolas), koja je, koristeći nove sofisticirane metode i uvodeći najviše standarde, dospela u sam svetski vrh proizvođača opreme za povrtarstvo u zatvorenom prostoru.

Novinari iz Srbije imali su priliku da, u organizaciji Ambasade Španije u Beogradu, razgovaraju s predstavnicima ove firme i obiđu plastenike i povrtare u Andaluziji koji sarađuju sa kompanijom IMA.

U plasteniku gazdinstva Gaskez

Posetili smo i braću Gaskez, koji se bave proizvodnjom čeri paradajza na dva hektara pod plastenicima. Oni su nam rekli da su zadovoljni i da od ovog posla mogu lepo da žive. Na dva hektara proizvedu oko 200 tona paradajza koji prodaju na veliko za 1,8 evra po kilogramu. Po tome bi njihovo ulaganje od 300.000 evra trebalo brzo da se isplati.

-Pružamo poljoprivrednicima sveobuhvatnu uslugu – personalizovanu studiju projekta prilagođenu karakteristikama zemljišta, tehničko savetovanje ali i proveru nakon završetka projekta kako bi bili sigurni da sistem pravilno funkcioniše – objasnili su predstavnici IMA. Bottom of Form

Ova firma osnovana je u Pamploni 1999. godine, a danas je multidisciplinarna kompanija sa timom profesionalaca koji su razvili  široku lepezu proizvoda zahvaljujući bogatom iskustvu u različitim projekatima na međunarodnom nivou. Svi elementi koji čine plastenike dizajnirani su tako da se koriste u modularnoj formi, tako da ne postoje tehničke prepreke ako bi neko želeo da proširi tu strukturu u budućnosti.

-Naravno, pri svemu tome vodi se računa o klimi, tipu plantaže, sistemu za navodnjavanje koji se koristi unutar plastenika. Reč je o tačno planiranoj proizvodnji koja obezbeđuje veće prinose i kvalitet proizvoda i, što je najvažnije, bezbednost hrane – objasnili su nam stručnjaci kompanije IMA, čiji su proizvodi prisutni svuda u svetu.

Iako IMA posluje u više od 40 zemalja, osvaja i nova tržišta pa je tako zainteresovana i za saradnju sa poljoprivrednicima u Srbiji. Detaljnije informacije o kompaniji i bogatom asortimanu proizvoda za poljoprivredu u zatvorenim prostorima mogu se videti na sajtu IMA – www.invernaderosima.com.

Korišćenje plastenika omogućilo je mnogim poljoprivrednicima u ovom delu Španije proizvodnju od dva do tri ciklusa godišnje, kombinujući jesenje i zimske kulture, na primer paradajz i papriku sa prolećnim – dinjom, lubenicom… Upravo potreba za što većim brojem proizvodnih ciklusa i za prevazilaženjem nepovoljnih klimatskih uslova, podstakli su korišćenje plastenika u Španiji. Irigacione tehnologije u plastenicima, uz optimalno grejanje i ventilaciju, omogućavaju da se u sezoni, po hektaru, proizvede i četiri puta više voća i povrća nego na otvorenim poljima. Stoga i ne čudi to što poljoprivrednici u regionu Almerije najuspešniji evropski proizvođači i izvoznici voća i povrća.

{youtube}d1fMLcdgslI{/youtube}S.G.